latinica  ћирилица
07/09/2016 |  16:18 ⇒ 21:53 | Autor: Agencije

Avion odletio u pogrešan grad

Gotovo je nevjerovatno ali se to dogodilo! Pilot kompanije AirAsia X koji je umjesto iz Sydneja u Kuala Lumpur odletio u Melburn!...
Er Azija avio kompanija - Foto: AFP
Er Azija avio kompanijaFoto: AFP

Neobičan incident se dogodio prošle 2015. godine u martu mjesecu kada je avion kompanije AirAsia X Airbus A330  trebao otputovati iz Sidneja u Australiji u Kuala Lumpur koji se nalazi u Maleziji.

Na žalost putnika, niz tehničkih grešaka je dovelo do toga da završe u pogrešnom gradu!

Istragom koju je proveo Australijski biro za sigurnost transporta su ustanovljene činjenice o zabuni, koje su tek danas objavljene i postale dostupne svjetskoj javnosti. U izvještaju se navodi da je avion poletio s piste koja je vodila u pogrešnom smjeru.

Posada aviona je za grešku okrivila neispravan navigacijski sistem, koji je nakon nekoliko resetovanja prouzrokovao još veće greške, a to se direktno odrazilo na sistem upravljanja.

U ovakvim uslovima se avion obično vraća na aerodrom, ali zbog loših vremenskih uslova u Sidneju, avion je nastavio let i umjesto u Kuala Lumpur sletio u Melburn, koji je u potpuno suprotnom smjeru.

Na kraju avion je sigurno sletio u Melburn gdje je ostao tri sata. Tek kada je kvar otklonjen, let je nastavljen ka Kuala Lumpuru.