X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/09/2016 |  22:18 ⇒ 22:29 | Izvor: Agencije

Dubai pravi prašumu u luksuznom hotelu

Bogati Dubai ne prestaje da iznenađuje svijet iz godine u godinu novim tehnološkim i arhitektonskim čudima. Ovaj put su se odlučili za realizaciju megaprojekta - tropska prašuma u luksuznom hotelu.
Hotel u Dubaiju (foto: pressrs.ba) -
Hotel u Dubaiju (foto: pressrs.ba)

Biće to prva prašuma napravljena u nekom objektu na svijetu. Prostiraće se na 7.000 kvadratnih metara u kompleksu Rosemont hotela Dubai koji je u vlasništvu brenda Hilton.

Prvi gosti očekuju se 2018. godine, a hotelska zgrada biće na 53 sprata. Imaće 448 soba i 280 apartmana.

- Naš koncept za klijente je da napravimo unikatnu destinaciju i da napravimo projekat koji će biti destinacija za sebe, za svaku vrstu odmora i zabave u hotelu - rekao je D.Ј. Armin, glavni arhitekta projekta.

Na projektu rade zajedno ZAS Arhitekt Dubai i Keferl Partner. Armin je dodao kako se nadaju da će napraviti porodično-prijateljski prostor koji se može koristiti tokom cijele godine.

- Ovo nije hotel na plaži. Željeli smo da napravimo drugu vrstu spoljašnjeg prostora u gradu i da potpuno integrišemo prirodu u to. Prašuma je bila rješenje. Stvorili smo tropsko okruženje s avanturističkim stazama, pješčanim plažama, bazenima, vodopadima, potokom i kafićem u prašumi - rekao je Armin dodavši kako će biti napravljena i praistorijska močvara inspirisana Parkom iz doba jure.

U prašumu će ugraditi posebne senzore za kišni sistem od 360 stepeni koji će simulirati padanje kiše, a da niko ne bude mokar. Senzori će se pokretati tamo gdje budu ljudi.

Prašuma će se nalaziti na vrhu podijuma za zabavu koji spaja hotel i stambene tornjeve. Projekat je još u ranoj fazi, ali pretpostavlja se da će se i prašuma otvoriti kada i hotel.

Ono što će takođe privući pažnju gostima jeste bazen na vrhu hotela koji će biti u staklu i izgražen na samoj ivici.