X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/09/2016 |  15:31 | Izvor: B92

Da li je "čista ishrana" zdrava?

Postoji veliko nesaglasje između naučnih dokaza i mnogih principa na kojima počiva dijetalna i "čista" ishrana.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

"Čista ishrana" je prva asocijacija na zdravo tijelo i zdrav način života, koje uglavnom preporučuju blogeri širom svijeta.

Iako se ovaj termin učestalo koristi na društvenim mrežama, do sada nije bilo potpunog usaglašavanja o tome šta on zapravo podrazumijeva, kao ni velikih studija koje bi istražile potencijalne dobrobiti čiste ishrane.

Kao osnovni principi čiste ishrane navode se: eliminisanje obrađene hrane, smanjena upotreba soli u hrani, povrće, žitarice, eliminisanje obrađenog šećera i manje konzumiranja alkohola.

Takođe se preporučuje izbacivanje hrane sa glutenom, pojedinih mliječnih proizvoda i soje, a ubacivanje sirove ili srednje pečene/kuvane hrane. A ako želite da budete potpuno "čisti", preporučuje se veganska ishrana.

Neki od navedenih principa zaista pomažu kod gubitka kilograma i prevencija od bolesti, kao što je jedenje voća i povrća, žitarica i tako dalje. Ali mnogi principi su suviše rigorozni.

Više puta je dokazano da su dijetalne restrikcije u ishrani, kao što je izbjegavanje mliječnih proizvoda i glutena, često povezane sa pojavom anksioznosti i depresije.

Mnogima je teško da razumiju zašto su doktori često protiv čiste ishrane, dok sa druge strane raste stopa gojaznosti zbog konzumiranja brze hrane.

Osnove čiste ishrane na senzacionalistički način promovišu ekstremno restriktivan način života i demonizuju svakodnevnu ishranu, utičići na to da se kod ljudi koji nisu eliminisali "nečistu hranu" stvori osjećaj srama i neuspjeha.

Postoji značajno istraživanje koje opovrgava mnoge principe raznih dijeta, što ne znači da je čista ishrana loša. Ona poboljšava zdravlje i utiče pozitivno na organizam, a u studijama se navodi da je loše samo predstavljanje ovog načina ishrane.