latinica  ћирилица
13/09/2016 |  11:16 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Raste broj roda, ali ne i beba

Rode su došle i ovog ljeta na Han Kram kod Han Pijeska, za koji neki njegovi mještani kažu da je "rodno mjesto snijega", gdje slijeću na krovove objekata i hrane se oko močvara.
Rode na Romaniji - Foto: SRNA
Rode na RomanijiFoto: SRNA

Rode se često vide kako mirno "šetaju" po livadama i močvarama na Han Kramu pored magistralnog puta Sokolac-Han Pijesak.

Mnogi zaustavljaju vozila i fotografišu ih, a one se ne plaše i "poziraju" jer su izgleda, već navikle na kamere i bliceve.

U ovom bezvodnom kraškom mjestu između Romanije i Devetaka, na nadmorskoj visini iznad hiljadu metara, neobično je da se rode duže zadržavaju.

Ipak čobani pričaju da već više godina par roda "ljetuje" u Luburić polju kod sokolačkog sela Vidrići i Han Kramu kod Han Pijeska, gdje je zemljište barovito i gdje lako nalaze hranu.

Ove godine se pojavio još jedan par roda koje uživaju na "ljetnom raspustu" u svježini čistog planinskog vazduha Romanije.

Povećava se broj roda na Romaniji, ali ne i beba u ovom kraju, pa neki u šali, ali i sa iskrenom željom, kažu da se nadaju da će one "naslutiti" i pomoći da dođe i do povećanja nataliteta na ovom području, gdje su mnoga sela ostala bez stanovnika ili u njima živi još poneka stara osoba.