latinica  ћирилица
18/09/2016 |  09:12 ⇒ 09:18 | Autor: B92

Vjerovali ili ne, sve ptice pjevačice potiču iz Australije

Ptice pjevačice razvile su se od pra-ptice nastalih na području Australije.
Vrabac (foto:Thinkstock) -
Vrabac (foto:Thinkstock)

Prije 23 miliona godina, poslije tektonskih pomjeranja i zahlađenje klime, krenule su u osvajanje svijeta i danas ga razveseljavaju svojim pjesmom.

Vrabac se svuda osjeća dobro. Živi u afričkim savanama, azijskim megalopolisima, u ruskoj tundri, u Njemačkoj i kod nas. Ta ptičica, passer domesticus, je ubiquist. To su životinje koje su se odomaćile po cijelom svijetu. Svako zna za njega. Vrabac potiče iz Australije. Kao i sve ptice pjevačice Passeriformes, kažu naučnici. Јer, sve one - svrake, sjenice, crvendaći, kukavice, laste, čvorci, prepelice i sve druge - potiču od pra-ptice pjevačice iz južnog Pacifika. Dosada naučnici nisu bili sigurni kada i kako su se one odatle proširile po cijelom svijetu, ali sad je to pokazala analiza gena.

Ptice pjevačice su nastale prije oko 33 miliona godina. Tada, u geološkom razdoblju eocenu, klima je bila topla, na Antarktu nije bilo leda, nivo mora je bio tako visok da između Azije i Australije nije bilo ni jednog ostrva. Od Australije do sljedećeg kopna su bile hiljade kilometara.

Let od ostrva do ostrva

U toj izolaciji su se u Australiji, daleko od drugog kopna, razvile brojne različite vrste ptica pjevačica. U oligocenu, prije otprilike 23 miliona godina, došlo je do prave "eksplozije vrsta".

U tom razdoblju Zemljinog razvoja klima je postala znatno hladnija, Antarktik je prekrio led. Nastankom glečera opao je nivo mora, veličina kopna se proširila, u morima su se pojavili ostrva. I između Azije i izolovane Australije su se zbog tektonskih pomjeranja pojavila brojna ostrva, kažu američki naučnici. Ptice su mogle da napuste Australiju. Leteći od ostrva do ostrva stigle su i do Azije i na kraju krajeve osvojile i ostatak svijeta. U međuvremenu postoji oko 5.000 vrsta ptica pjevačica.