X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/09/2016 |  09:04 | Izvor: RTRS

Australija se za 20 godina pomjerila 1,5 metar!

Australija je sjevernije nego što se do sada mislilo. Ovaj kontinent se od 1994. godine pomjerio sjeverno za jedan i po metar.
Australija - Foto: RTRS
AustralijaFoto: RTRS

To se možda i ne čini kao ogromno putovanje, ali godišnji pomak Australije od 6,9 centimetara prema sjeveru u kombinaciji sa rotacijom Zemlje u smjeru kazaljke na satu je veoma brzo po geološkim standardima.

Kretanje Australije izazvano je pomjeranjem tektonskih ploča koje čine Zemljinu površinu. Poređenja radi, Sjevernoamerička ploča godišnje se pomakne tek 2,54 centimetra.

Tektonske ploče kreću se različitim brzinama, jer su različitih veličina, oblika i na njihovo kretanje utiču različiti uslovi.

Zahvaljujući kretanju raznih zemalja različitim brzinama i smjerovima postojeći modeli Zemlje uskoro će postati zastarjeli, pa makar i za nekoliko centimetara.

Ovo, međutim, nije samo problem za kartografe i geografe. GPS koordinate računaju se na temelju modela Zemlje. Pomejranjem Australije i GPS postaje sve više netačan.

Ali, ni tu ne prestaju problemi! Samo nekoliko centimetara može napraviti veliku razliku u efikasnosti sistema koji se zasnivaju na GPS-u. Rudničke kompanije u Australiji pouzdaju se u GPS i njime kontrolišu kamione koji su kilometrima daleko.

Kada govorimo o samovozećim automobilima, greška od jednog metra može dovesti do udesa.

Geografska dužina i širina Australije formalno će se prepraviti krajem godine kako bi GPS i dalje mogao normalno da radi. Kroz posljednjih 50 godina slične promjene rađene su četiri puta, a posljednji put 1994. godine.

Izvor: Agencije