X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/10/2016 |  12:48 | Izvor: RTRS

Britanac iz Londona prvi čovjek izliječen od HIV-a?

Četrdesetčetvorogodišnji muškarac iz Engleske mogao bi da postane prva osoba u istoriji koja je izliječena od virusa humane imunodeficijencije. Naučnici koji rade na eksperimentalnoj novoj terapiji kažu da više ne mogu da otkriju virus u njegovoj krvi.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Tim sa pet britanskih univerziteta trenutno vrši ispitivanje na 50 ljudi. Mark Semjuels, direktor Nacionalnog instituta za klinička istraživanja, rekao je za Sandej tajms da postoji prava mogućnost za izlječenje HIV-a.

"Ovo je veliki izazov i još je rano bila šta sa sigurnošću prognozirati, ali napredak je bio nevjerovatan“, istakao je Semjuels.

Trenutno, antiretrovirusne terapije mogu da ciljaju T-ćelije, koje su već inficirane HIV-om, ali ne mogu da tretiraju „skrivene“ T-ćelije, što znači da pacijentovo tijelo nastavlja poslije terapije da reprodukuje virus.

Terapija funkcioniše u dvije faze. Prvo se daje vakcina koja pomaže tijelu da prepozna inficirane ćelije, a onda i lijek „vorinostat“ koji aktivira dormantne (skrivene, uspavane) T-ćelije.

Ovime se pacijentovom organizmu i imunosistemu oruđa koja su mu do sada nedostajala.

Pacijentov identitet nije otkriven, sem toga da radi u Londonu kao socijalni radnik. Kaže da je „oprezno oduševljen“ rezultatima.

"Bilo bi sjajno kada bi iz svega ovoga proizašao lijek. Moji posljednji rezultati obavljeni su prije par nedjelja i nije otkriveno postojanje virusa“, rekao je Britanac.

Profesorka Sara Fidler, ipak, podsjeća da predstoji još dosta posla dok se terapija ne okonča.

„Nastavićemo medicinske testove narednih pet godina i trenutno ne preporučujemo da se prestane sa antiretrovirusnim terapijama. Ali u budućnosti, zavisno od rezultata, mogli bi da počnemo da primjenjujemo novu terapiju“, istakla je Fidlerova.

Izvor: RTS