X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
08/10/2016 |  14:50 | Izvor: RTRS

Prvi pacijent u svijetu izliječen od HIV?

Nakon što je pacijent iz Britanije koji je bio HIV pozitivan podvrgnut novoj terapiji, ponovljeni test nije pokazao tragove virusa u njegovoj krvi.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Istraživači su upozorili da je još rano reći da li je terapija zaista djelovala, ali je činjenica da se kod pacijenta javio nevjerovatan napredak.

Pacijent, koji nije želio da se njegovo ime objavi, bio je prvi od 50 ljudi koji je prošao kroz cijeli tretman, koji se sastoji od dvije faze napada na virus.

Nova terapija je jedinstvena u tome što pronalazi i uništava virus u svakom dijelu tijela, uključujući i latentne ćelije na koje postojeći tretmani ne djeluju.

- Ovo je jedan od prvih ozbiljnih pokušaja potpunog eliminisanja virusa - rekao je Mark Samjuels iz britanskog Nacionalnog instituta za istraživanje zdravlja za Sunday Times. - Ovo je zaista veliki izazov i još je u razvijanju, ali je napredak iznenađujući.

Klinička probna ispitivanja su rezultat kolaboracije doktora i naučnika sa univerziteta Oksford, Kembridž, londonskog Imperijala, Univerziteta u Londonu i Kraljevskog koledža u Londonu.

Sara Fidler, ljekar i profesor na koledžu Imperijal u Londonu, kaže da će se medicinska ispitivanja nove terapije nastaviti u sljedećih pet godina:

- Terapija je djelovala u laboratoriji i postoji dobar znak da će djelovati i na ljudima. Ali moramo biti svjesni da smo i dalje daleko od prave terapije.

Izvor: Večernje novosti