X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/10/2016 |  14:11 | Izvor: RTRS

Pažljivo sa očima

Šminka je čest izvor infekcije, ne samo zato što se oko dira i tako iritira, već i zbog bakterija na olovkama, maskari, sjenkama, kozmetičkim sredstvima...
Oko - Foto: arhiv
OkoFoto: arhiv

Sa očima morate uvijek da postupate pažljivo, iako se oči i refleksno brane. Ipak, upale nisu rijetka pojava jer prljavština lako prodire, pa se javljaju crvenilo, svrab, suzenje.

* Oko nipošto ne dodirujte direktno maramicama, krejonima i sličnim stvarima. Trunke prašine suze samo spiraju u unutrašnji ugao i ako nemate strpljenja da to sačekate, već počnete da trljate oči, možete uzrokovati oštećenje rožnjače i upalu konjuktiva, što zahtijeva liječenje. Trljanje rukama iritira oči, isto kao i dim cigarete ili druge materije koje gore. Simptom iritacije je crvenilo.

* Ako nosite naočare, morate biti posebno oprezni, jer se prljavština sa okvira i stakla prenosi u oči.

* Šminka je čest izvor infekcije, ne samo zato što se oko dira i tako iritira, već i zbog bakterija na olovkama, maskari, sjenkama, kozmetičkim sredstvima. Stručnjaci tvrde da su razne četkice za šminkanje plodna podloga za razvoj bakterija, ako se redovno ne čiste. Zato, perite sunđerčiće, štapiće i četkice kojima nanosite šminku, a olovke oštrite da ne budu tupe i grube. Pincetu za obrve dezinfikujte alkoholom i ne pozajmljujte je drugome. Ako uprkos svemu dođe do upale oka i jake sekrecije, zamijenite kompletnu šminku jer je najvjerovatnije zagađena.

* Sočiva i šminka su komplikovan spoj. Prije skidanja ili stavljanja sočiva ruke obavezno operite, a sočiva po uputstvu perite i dezinfikujte, držite u za to namijenjenoj posudi, napunjenoj tečnošću za sočiva. Nemojte sa njima da spavate, jer se tokom noći množe bakterije i mogu izazvati upalu oka. Isto će se dogoditi i ako zaboravimo da ih stavimo u dezinfekcioni rastvor, a sutradan ih stavimo u oko.

Izvor: Večernje novosti