latinica  ћирилица
18/10/2016 |  20:35 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Da đaci mogu da glasaju, Hilari bi postala predsjednica

Građani sa pravom glasa u SAD glasaće 8. novembra na predsjedničkim izborima, međutim 153.000 djece školskog uzrasta već se izjasnilo o tome koga bi željeli da vide kao predsjednika.
Hilari Klinton - Foto: Beta/AP
Hilari KlintonFoto: Beta/AP

Kandidatkinja demokrata Hilari Klinton dobila je 52 odsto glasova učenika osnovnih i srednjih škola, dok se za njenog republikanskog rivala Donalda Trampa opredijelilo 35 odsto ispitanika, saopštila je kompanija „Skolastik“ (Scholastic).

Kompanija je saopštila da se 13 odsto učenika opredijelilo za opciju „ništa od ponuđenog“, što je, kako je navedeno, neuobičajeno veliki procenat.

Glasovi učenika su tokom proteklih godina predstavljali prilično precizno predviđanje rezultata predsjedničkih izbora, piše agencija AP.

„Skolastik“ navodi da su rezultati ankete među učenicima odslikavali rezultate svih izbora od 1940. godine, s izuzetkom 1948. i 1960.

U anketi su učestvovala djeca uzrasta od vrtića do posljednje godine srednje škole. Kompanija „Skolastik“ poznata je po izdavanju, prodaji i distribuciji knjiga i obrazovnog materijala za škole, nastavnike, roditelje i djecu.

Izvor: RTS