latinica  ћирилица
19/10/2016 |  16:38 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Zdravija ishrana za mališane u vrtićima (VIDEO)

Klasične jelovnike nerijetko i nezdrave hrane koji su do skoro bili aktuelni u predškolskim ustanovama Republike Srpske, zamijeniće tanjiri raznovrsnog povrća i voća, kao i bez hemijski obrađenih namirnica.
Vrtić - Foto: RTRS
VrtićFoto: RTRS

Program zdrave ishrane u predškosksim ustanovima prvi put biće regulisan pravilnikom.

Zdrav način ishrane uslov je za uspješan razvoj, posebno onih najmlađih. U Predškolskoj ustanovi "Majka Јugovića" u Doboju, slatkiše, grickalice, kao i fabričke sokovi, zamijenili su raznovrsnim voćem i povrćem.

Direktorica ustanove "Majka Јugović" Slavica Živković rekla je da su djeca u početku pomalo negodovala , ali su ubrzo prihvatila zdraviji način ishrane.

Svježe sezonsko povrće i voće, kao i suvo voće, utiču na zdraviji razvoj djece, a ovo je ujedno i dobar način borbe protiv posljedica koje izaziva nezdrava ishrana.

Dragana Stoisavljević, specijalista higijene - zdravstvene ekologije u Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske, rekla je da su prve posljedice zaostajanje u rastu ili prekomjerna tjelesna masa, malaksalost, odustnost pažnje, slabija uhranjenost.

Utvrđeno je da je u Srpskoj 20 odsto djece gojazno, pa je donesena politika uvođenja zdravijeg jelovnika u vrtiće. Da li će nova, zdravija ishrana biti i skuplja?

Ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević smatra da zdrava hrana neće biti skuplja, jer je ima na ovim prostorima i može se nabaviti po povoljnim cijenama.

Hrana koju djeca jedu u vrtićima trebalo bi da je proizvedena na prirodan način, bez štetnih hemikalija.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić istakao je važnost donošenja ovakvog pravilnika, te da je potrebno primjenjivati njegove standarde i kontrolisati primjenu.

Pravilnik o novoj ishrani u javnim i privatnim vrtićima na snagu stupa za sedam dana.