latinica  ћирилица
21/10/2016 |  17:15 ⇒ 22/10/2016 | 10:05 | Autor: RTRS

Doboj: Nelogičnosti s biračkih mjesta - SNSD traži poništavanje izbora (VIDEO)

Da li je u Doboju kršen izborni zakon?
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Savez nezavisnih socijaldemokrata uputio je Centralnoj izbornoj komisiji BiH inicijativu za poništavanje izbornih rezultata na 18 biračkih mjesta u gradu Doboju. Smatraju da je na tim mjestima na sceni izborni inženjering. Dokaz su, tvrde, podaci CIK-a o broju glasača, koji su glasali za Skupštinu grada i za gradonačelnika, a koji su različiti na istom biralištu.

Јedan od primjera jeste biračko mjesto u dobojskom Zavodu za zapošljavanje. Od ukupno 704 registrovana glasača na izbore je izašlo 430 građana za gradonačelnika, a za skupštinu grada 23 više. I ovo nije usamljen slučaj.

U Doboju je 18 biračkih mjesta gdje je utvrđen nesklad broja glasača , koji su glasali za gradonačelnika i onih koji su glasali za lokalni parlament.

- Zato smo odlučili a i predsjednik Dodik kao predsjednik stranke da uložimo prigovor gdje je očigledan nesklad onih koji su izašli na glasanje za gradonačelnika i dobojsku skupštinu, naglasio je Milorad Živković, Gradski odbor SNSD Doboj.

Iz NVO Pod lupom kažu da je primjer iz Doboja dovoljan dokaz da se sumnja u manipulaciju i izborni inženjering na pojedinim biračkim mjestima. Takođe, smatraju da bi, zbog takvih slučajeva, na tim biralištima, trebalo da se ponove izbori.

Podsjećamo da je Doboj grad s velikim, ako ne i najvećim brojem nevažećih listića - 2.700.

- Taj neskalad na tih 18 mjesta može da 2500-3000 napravi razliku ,nekome umanji,a nekome doda glasove.Moguće je.Ako bi se radilo po zakonu mislim da ovo treba preispitati, dodao je Živković.

Istragu u Doboju sprovodi i policija po nalogu Okružnog tužilaštva. Istražuju navode da je 2.000 penzionera dobilo po 50 maraka iz gradskog budžeta, zbog sumnje da je SDS tako kupovala glasove.