latinica  ћирилица
24/10/2016 |  16:17 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

O mentalnom zdravlju djece žrtava nasilja (VIDEO)

Centar za podršku djeci žrtvama nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u Foči prvi u Republici Srpskoj u novembru će obilježiti godinu dana postojanja. U ovom centru za trideset i šestoro djece tokom liječenja ustanovljeno je da su preživjeli neki od oblika zlostavljanja i zanemarivanja.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Stručnjaci tvrde - otvaranje ovakvog centra u saradnji sa institucijama Republike Srpske dalo je značajne rezultate na otkrivanju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja nad djecom žrtvama i procesuiranja nasilnika do pružanja adekvatnog tretmana kako bi se izbjegle posljedice po dalji razvoj i njihovo odrastanje u sredinama iz kojih dolaze.

- Imamo zaista sve vrste nasilja, od seksualnog zlostavljanja, preko fizičkog vršnjačkog nasilja i različitih oblika zanemarivanja, kaže Dejan Bokonjić načelnik Pedijatrijskog odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča.

Ljekarima različitih specijalnosti i psiholozima koji rade sa djecom značajan je višedisciplinaran pristup u rješavanju ovih problema koji su sve uočljiviji, prema potpisanom Protokolu koji je inicirao Ombudsman za djecu Republike Srpske.

Dragica Radović, savjetnica ombudsmana za djecu Republike Srpske, navodi da centri za socijalni rad, škole, zdravstvene ustanove i policijske stanice treba da ostupaju u cilju otkrivanja i sankcionisanja počinilaca i daljeg pružanja pomoći žrtvama nasilja.

Ombudsman za djecu Republike Srpske u 2013. godini zabilježio je 650 slučajeva nasilja,zlostavljanja i zanemarivanja djece, dok je godinu dana kasnije registrovano 27 slučajeva manje.