X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
31/10/2016 |  16:53 ⇒ 17:04 | Izvor: RTRS

Nasina zastrašujuća animacija topljenja Arktika

Nova Nasina animacija koja prikazuje kretanje arktičkog leda u okeanu otkriva prave razmjere globalog zagrijavanja.
Animacija topljenja Artika - Foto: Screenshot/YouTube
Animacija topljenja ArtikaFoto: Screenshot/YouTube

Odavno je poznato da se arktički led na Sjevernom polu topi i nestaje, ali je većina stanovnika planete ostala uskraćena za pravu sliku, odnosno vizualizaciju problema.

Nova animacija, nastala na osnovu podataka Nasinih satelita koji posmatraju Arktički okean već 30 godina, otkriva zastrašujuću sliku koja vlada na najsjevernijem predjelu Zemlje.

„Ono što sa sigurnošću vidimo jeste da stari arktički led nestaje. Tokom ljeta se mladi led topi, ali bi stari po pravilu ostajao, jer je riječ o debljim slojevima. Ipak, stari led sada postaje sve slabiji, lomi se i postaje tanji“, ističe Volt Majer iz Nase.

Nasin studio je na osnovu satelitskih podataka kreirao video-snimak koji prikazuje stanje Arktika od 1984. godine do danas. Prije 32 godine, na Arktiku je postojao sloj leda površine 1,8 miliona kvadratnih kilometara, a danas ta površina ne iznosi više od 110.000 kvadratnih kilometara.

Vizualizacije prikazuju i promjenu arktičkog leda kroz sezone, gdje bijela boja predstavlja stari led, dok tamna površina prikazuje mladi led koji nastaje i nestaje u zavisnosti od godišnjeg doba.

Izvor: RTS