latinica  ћирилица
08/11/2016 |  18:51 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Bakir Izetbegović u Iranu obilazio porodice mudžahedina poginulih u BiH! (VIDEO)

Nedavna posjeta Islamskoj Republici Iran, delegacije BiH koju je predvodio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a u kojoj su bili još i srpski ministri Mirko Šarović i Igor Crnadak, iznjedrila je unapređenje ekonomske i kulturne saradnje dvije zemlje. I obećanje o zajedničkoj borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma. Bar tako je bh. javnosti predstavljeno.
Izetbegović sa porodicama mudžahedina poginulih u BiH - Foto: Screenshot
Izetbegović sa porodicama mudžahedina poginulih u BiHFoto: Screenshot

No ono što je ovdašnjoj javnosti prećutano, u drugi plan potiskuje i ekonomsku i kulturnu saradnju. Izetbegović je, kako su akcentirali tamošnji mediji - "u prijateljskoj atmosferi razgovarao sa porodicama šehida" odnosno mudžahedina koji su se, protiv nemuslimana, borili u redovima tzv. Armije BiH u proteklom ratu.

Ni skoro dvije i po decenije nakon stravičnih zločina mudžahedina nad Srbima i Hrvatima srednje Bosne, Izetbegović mlađi, nikako da doživi katarzu. U evropski put se zaklinje, ali kriomice, ratno naslijeđe oca Alije njeguje. Ili zanavlja.

Za bh. javnost Izetbegović mlađi, na putešestvijama po Iranu dogovarao je ekonomsku i kulturnu saradnju dvije zemlje. Udovicama iranskih mudžahedina, koji su u Bosni činili monstruozne zločine nad nemuslimanima, međutim, prijateljski je zahvaljivao za ogromnu pomoć u ratu. Za obje strane, da li i sa istim namjerama, potcrtavao je, za njega, goruće probleme.

- Ono što moramo ubrzano rješavati jeste kretanje kapitala i kretanje ljudi, olakšanje kretanja ljudi. Dakle, imamo jedan rigidan vizni režim koji treba hitno rješavati i olakšati i moramo omogućiti transfer sredstava između Irana i BiH - rekao je Iztebegović.

Rigidan ili ne vizni režim, za iranski pasoš bh. granica već decinijama nije prepreka. Nije bila ni 90-ih godina prošlog vijeka, kada su je pod pokroviteljstvom Bakirovog oca Alije, i bez poteškoća prelazili džihadisti - koji su tada, baš kao u Siriji danas, zarobljenicima po srednjoj Bosni ritualno odsijecali glavu, mučili, silovali i palili. Nije bila prepreka ni instruktorima koji su na bh. tlu formirali kampove za obuku terorista poput Pogorjelice, niti šleperima naoružanja i municije ili milionskim novčanim donacijama.

Dvije decenije kasnije, trusnim bh. tlom i dalje krstare razni iranski emisari. Oko 500 obavještajaca - koji bh. granicu prelaze između ostalog i sa diplomatskim pasošima. Najmanje tri takva emisara, mimo volje Izetbegovića mlađeg, i bez medijske pompe protjerana su prije koju godinu.

Iranske ratne zaostavštine ima i u navodnim humanitarnim organizacijama ili naučno-istraživačkim centrima poput IBN Sine, kojeg je još u ratu ozvaničio Ali Ahbar Velajati. Za bolje poznavaoce prilika Teheran je bio i ostao Bakirovo političko naslijeđe. Kao što su i Ankara i Rijad, kojima je prethodnih godina bio naklonjeniji. Bar javno!

- Odlazak u Teheran je upravo zato da se ovi i obavještajni i drugi potencijali u stvaranju paravojski i parapolicija i sličnih organizacija, pojačaju i iz samog Irana. I bojim se da je to sa znanjem Američke ambasade u Sarajevu i da oni na ovaj način u stvari kažnjavaju svoje dojučerašnje favorite - smatra stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

A svi zajedno, bh. građane, čiji emisari po bijelom svijetu, očigledno jedno govore a drugo dogovaraju. I u suživot se zaklinju, a udovice krvnika tajno posjećuju.