X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/11/2016 |  17:05 ⇒ 17:13 | Izvor: RTRS

Korištenje pametnih telefona i tableta prije spavanja narušava kvalitet sna

Stručnjaci često ističu štetu koju izaziva nova tehnologija, a jedan od problema koji upotreba pametnih telefona i tableta može izazvati jeste problem sa snom, pokazala je nova studija Univerziteta Kalifornija.
Pametni telefon - Foto: ilustracija
Pametni telefonFoto: ilustracija

Veliki broj ljudi širom svijeta ne može zamisliti život bez mobilnih telefona. Oni su posljednje što vide prije spavanja i prvo za čime posežu ujutro. Ukoliko su ovo i vaše navike, moguće je da su one narušile kvalitet noćnog odmora. Nova studija je pokazala da je kvalitet vašeg sna lošiji ukoliko ste nerazdvojni pametnim telefonom ili tabletom.

Uređaji koji emituju plavo svjetlo izazivaju nesanicu i druge poremećaje spavanja. Studija koju su na odraslim osobama proveli istraživači Univerziteta Kalifornija u San Francisku, pokazala je da mlađe osobe provode više vremena koristeći ove uređaje, zbog čega imaju poremećen san. Stručnjaci su zabrinuti jer loš san utiče na školovanje, posao i povezuje se s depresijom. Osim toga, povećava rizik od gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Istraživanje je pokazalo da više od dvije trećine odraslih spava s mobilnim telefonima. Takođe, pacijentima u bolnicama koji su čitali knjige na internetu, trebalo je više vremena da zaspe, a kvalitet njihovog sna bio je znatno lošiji.

Studija objavljena u časopisu PLOS ONE testirala je hipotezu da korištenje mobilnih telefona i tableta može biti povezano s lošim snom.

"Pametni telefoni su sve prisutniji u svakodnevnom životu. U isto vrijeme, porasli su problemi s nesanicom i neispavanošću. Loše spavanje, nedovoljno sna i nekvalitetan san povećavaju rizik od gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i depresije. Plavo svjetlo, poput onog koje dolazi iz pametnih telefona, može suzbiti proizvodnju melatonina, što dovodi do smanjenja pospanosti", zaključuje koautor studije Metju Kristensen.

Izvor: Kliks