latinica  ћирилица
16/11/2016 |  08:47 ⇒ 08:52 | Autor: RTRS

Poglavica afričkog plemena usvojio srpskog fotografa

Fotografa Marija Leonea Bralića usvojio je poglavica afričkog plemena. Osim slave, profesija mu je donijela i novu porodicu, pa sad živi na relaciji Srbija–Kenija–Tanzanija.
Marija Leonea Bralića - Foto: RTS
Marija Leonea BralićaFoto: RTS

Narod Masai upoznao je sasvim slučajno. Na prvi pogled privukla ga je njegova lepota, a zavolio ih je, kaže, zbog toga što nisu materijalni, što su ponosni i ne znaju za laž.

“Velika je stvar kada ti budeš shvaćen u Africi u nekom plemenu da si moralan čovjek, to je veći filter nego ovdje. Ovdje postoji marketing, postoji svašta uz to. A tamo nema laži, nema prevare“, kaže fotograf Mario Leone Bralić.

Vijest o čudnom bijelcu koji šest mjeseci godišnje provodi u jednom plemenu i govori svahili pročula se po Keniji i Tanzaniji. Njegov prijatelj poglavica odlučio je da ga usvoji, a vijeće svih poglavica o tome je raspravljalo više od godinu dana.

Danas ima svoju porodicu iz plemena Masai.

“Sad bih mogao da učim i te neke tabue kao jezik, motive koje su do sada morali da sklone od mojih očiju iako su me poštovali“, kaže Leone Bralić.

Neke lekcije već je savladao.

“Oni poštuju život, poštuju okolinu i imamo mnogo da naučimo od njih. Izgleda da smo, odlazeći iz Afrike, neke lekcije zaboravili ili preskočili. Narod Masai insistira na tom, živi po tom sistemu, i zdrav je, i lijep je, i pametan je, i srećan je, što je najvažnije“, kaže fotograf.

Usvajanje bijelca nije zabeiljženo u istoriji naroda Masai. Tu, i ostale specifičnosti svakodnevnog života tog naroda, Mario će predstaviti u knjizi koju je počeo da piše.

Izvor: RTS