X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
20/11/2016 |  13:01 ⇒ 13:02 | Izvor: RTRS

Istina o kijanju koja će vas iznenaditi

Ljudsko tijelo je kompleksna "mašina" s brojnim mehanizmima koje je majka priroda dobro složila u našu korist. Јeste li znali da mnoštvo stvari koje naše tijelo svakodnevno radi zapravo služe kao odbrambeni mehanizmi?
Zijevanje (Foto: photos.com) -
Zijevanje (Foto: photos.com)


Saznajte kojih osam uobičajenih stvari koje naša tijela rade zapravo služe kao odbrambeni mehanizmi i štite nas:

1. Zijevanje
Glavna svrha zijevanja je rashlađivanje mozga nakon što se on pregrijao ili previše naprezao.

2. Kijanje
Obično kihnemo kada nam se disajni putovi napune s previše alergena, mikroba, prašine ili s drugim nadražujućim česticama. Kijanjem se tijelo rješava tog "smeća".

3. Јutarnje protezanje
Ujutro se instinktivno protegnemo kako bismo pripremili tijelo za fizičke napore koji nas čekaju tokom dana. Istovremeno, protezanje "razbuđuje" mišiće, pokreće krvotok i poboljšava naše raspoloženje.

4. Štucanje
Kada jedemo brzo, gutamo velike komade hrane ili se jednostavno prejedemo, to sve može iritirati pneumogastrični živac koji je blisko povezan sa želucem i dijafragmom. Posljedica je napad štucavice.

5. Smežurana koža
Nabori koji nastaju na koži dlanova kada je ona izložena vodi ili vlazi, imaju važnu ulogu. Naime, kada koža dođe u dodir s većom količinom vlage, to joj signalizuje da okolina može biti klizava. Koža na rukama odmah se počinje mijenjati na način da vam bude lakše da se pridržite za mokre površine.

6. Gubitak pamćenja
Gubitak pamćenja često uzrokuju najneugodnija životna iskustva. Ljudski mozak doslovno izbriše najstrašnije trenutke iz našeg pamćenja.

7. Žmarci ili trnci
Primarna funkcija žmaraca je da tijelo izgubi manje topline koja isparava kroz pore zbog čega nam je onda lakše da se ugrijemo u negostoljubivim klimatskim uslovima.

8. Suze
Osim što štite membranu oka kada ona dođe u kontakt sa stranim objektom, suze služe i kao oruđe za "emocionalnu odbranu". Naučnici vjeruju da u stresnim situacijama tijelo stvara novi, moćan izvor iritacije - suze - koji će osobi skrenuti misli od bola koju osjeća u tom trenutku.

Izvor: B92