X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/11/2016 |  09:15 | Izvor: RTRS

Misteriozne grobnice koje do sada niko nije uspio da otvori

Neke drevne grobnice davno su otvorene i opljačkane, ali neke su i dan danas potpuno zapečaćene. Grobnice i groblja kriju odgovore na brojna pitanja, ali ovih 5 grobnica niko nikada nije otvorio ili istražio.
Mistarija (Foto: flickr.com/David Butali) -
Mistarija (Foto: flickr.com/David Butali)

5. Egipatski hram u Londonu

Brojne legende i glasine isprepliću se oko slavnog egiptologa Džozefa Bonomija, ali jedna okupira pažnju već dugi niz godina. Priča se da je tokom jednog od svojih brojnih posjeta egipatskim piramidama otkrio tajnu putovanja kroz vrijeme. Prije nego je umro 1878. godine, to znanje je prenio na svog tajnovitog sponzora, Hanu Kurtoj. Druge priče glase kako je Bonomi podijelio mistične egipatske tajne ratovanja sa Samjuelom Alfredom Varnerom, stručnjakom za mornaričko naoružanje. Varner je tvrdio da je osmislio nevidljivu granatu, a pokopan je na groblju Brompton, zajedno s Kurtojevom. Pretpostavlja se da je Bonomi dizajnirao veoma zanimljivu grobnicu za Hanu i Varnera na londonskom groblju. Ključ od grobnice davno je nestao što je dodatno pojačalo glasine da je grobnica zapravo vremeplov, barem tako tvrdi autor Јutjub kanala Dark5.

4. Blago trezora B

Hram Padmanabhasvami u Indiji često se spominje u svetim tekstovima Hindusa kao "Zlatni hram". Blago kao što je tron od zlata i dijamanata naslućuje da je još veće blago skriveno u tajnim prostorijama u hramu. Zmajevi urezani u vrata Nilavare, ili trezora B, upozoravaju na brojne strahote i opasnosti koje čekaju sve provalnike. Hinduski astrolozi rekli su da je ulaz strogo zabranjen, a najviši indijski sudovi takođe brane ulazak. Procjene iz davnih 1880-ih kažu da blago vrijedno više od milijardu dolara čeka iza tih vrata.

3. Faraonova tajna

Neki vjeruju da je otvaranje grobnice kralja Tutankamuna 1922. godine otvorilo vrata drevnoj faraonovoj kletvi. Arheolozi zato sada oprezno ulaze u neke od tajnih prostorija otkrivenih nakon gotovo jednog vijeka. 2015. godine su otkrivene pukotine koje vode u pećine iza zapadnog i sjevernog zida Tutankamunove grobnice. Skrivene prostorije mogle bi da objasne zašto je zidove faraonove grobnice ukrašavao samo mural s prizorima iz Knjige mrtvih. Grobnica bi mogla da skriva i neke veće tajne kao što je nestala mumija kraljice Nefertiti.

2. Besmrtnost iz podzemlja

Posljednje počivalište kineskog cara Ćin Ši Huanga još uvijek je zapečaćeno zato što se arheolozi boje nekih smrtonosnih zamki kao što su automatski samostrijeli. Јoš veći strah u kosti ulivaju glasine da je grobnica ispunjena rijekama žive koja simulira okolinu grobnice. Svi graditelji grobnice živi su zarobljeni kako tajne gradnje nikad ne bi iscurile u javnost. Pretpostavlja se da grobnica krije najveća blaga drevne Kine, ali i rezultate careve potrage za besmrtnošću.

1. Misterija Asteka

Drevni grad Teotivakan krije brojne tajne, a ne zna se ni ko ga je izgradio prije nego što su ga Asteci otkrili. Ne zna se ni zašto su kipovi i građevine duž Avenije mrtvih namjerno uništene. Arheolozi se tek sada približavaju odgovorima na pitanje gdje su nestali prethodni vladari. Nedavno su otkrivena dvoja zapečaćena vrata u tunelu ispod ceremonijalne platforme kod kompleksa Velikog hrama. Okružena kostima ritualno žrtvovane djece, sumnja se da iza vrata se kriju kremirani ostaci Montezume.

(Izvor: express.hr)