latinica  ћирилица
21/11/2016 |  21:11 ⇒ 21:31 | Autor: RTRS

Ruski naučnici pretvaraju ugalj u zlato

Naučnici Amurskog naučnog centra Ruske akademije nauka, odjeljenje Dalekog istoka, pronašli su način za izvlačenje do jednog grama zlata iz svake tone iskorišćenog uglja.
Zlato (Foto: Flickr/Bullion Vault) -
Zlato (Foto: Flickr/Bullion Vault)

Eksperimentalna oprema već postoji, i planirano je da bude postavljena na jednoj od kotlova ove godine, saopštila je pres-služba RAN Dalekog istoka.

Naučnici Amurske oblasti već 15 godina analiziraju sastav uglja sa različitih mjesta u regionu i objasnili su da svaka tona čvrstog goriva iz Јerkoveckog basena sadrži oko gram tog dragocjenog metala.

- Na filterima se talože kako korisne tako i štetne komponente. Ako priključak bude "hvatao" makar polovinu - to je pola grama po toni, a onda je lako izračunati ekonomski efekat. Odnosno, izgaranjem tone uglja - dobili bismo 1.500 rubalja - rekao je generalni direktor Amurskog naučnog centra za kompleksne inovacione tehnologije Oleg Agejev.

Priključak, čiji je eksperimentalni obrazac već gotov, radi na sljedeći način: dim od iskorišćenog uglja prolazi kroz višestepeni sistem čišćenja. Primjese se najprije peru, zatim ih "hvata" filtar, iz njih se izvlači koncentrat zlata, koji se zatim predaje radi rafinisanja.

Izvor: Sputnjik