latinica  ћирилица
30/11/2016 |  18:20 ⇒ 19:02 | Autor: RTRS

Dvorac iz bajke okružen mračnim tajnama (FOTO)

Zamak Mek Dermot je dom raskošnih vrtova i podzemnih tunela, i sve to u središtu bujnog zelenila na malom jezerskom ostrvu u okrugu Roskomon u Irskoj.
Zamak Mek Dermot u Irskoj - Foto: Screenshot/YouTube
Zamak Mek Dermot u IrskojFoto: Screenshot/YouTube

Smješten na osrtvu koje se nekada nazivalo Stijena, dvorac se prvi put pominje u analima Loh Cea (jezero u kom se ostrvo nalazi). U ovim analima su inače opisivani svi događaji iz regiona od 1014. do 1590. godine, pa je tako opisana i strahovita munja koja je izazvala požar na ostrvu i sravnila zamak sa zemljom.

Tada se oblast oko jezera i ostrva nazivala Mojlurg i bila je dom klana Mek Dermot.

Do 17. vijeka, zemlja je prešla u ruke kralja i područje biva preimenovano u Rokingem, kad je izgrađen nov zamak na mjestu starog koji je uništio požar.

Dvorac je porodica koristila kao ljetnjikovac za odmor, a tokom Drugog svjetskog rata postao je žrtva još jednog požara.

Јezero oko ostrva, koje se zove Loh Ki, takođe krije mračnu istoriju.

Zamak Mek Dermot u Irskoj (Foto: Instagram/bbc_travel)

Јedna legenda smatra kako je jezero dobilo ime po mitskom druidu tzv. Ce (izgovara se Kaj) koji je poznat i kao "druid srebrne ruke" i kralj mitskih ljudi koji su prvi naselili Irsku.

Ako je vjerovati drevnoj priči, Kaj se udavio kada je voda izbila iz zemlje i nakon toga se stvorilo jezero.

Danas međutim ovo mjesto ne izgleda nimalo zastrašujuće kao priča o nastradalom druidu i strašnim požarima koji su bjesneli ostvcetom.

Loh Ki jezero i šuma oko njega krije bogate vrtove, veličanstveno drveće i staze za šetanje, a kao park je otvoren 1972. godine. Pored ostrva na kome se nalaze ostaci zamka Mek Dermot, postoji još 30 drugih ostrvaca.

Park je vremenom postao jedna od najbolje posjećenih turističkih atrakcija u ovom dijelu Irske.

Izvor: Agencije