latinica  ћирилица
02/12/2016 |  22:18 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

Novi prirodni elementi dobili imena po Moskvi, Јapanu...

Početkom ove godine otkrivena su četiri nova prirodna elementa koji su dobili svoje pozicije u periodnom sistemu – 113, 115, 117 i 118. Četiri elementa nedavno su dobila i zanimljiva imena.

Kako se novi elementi nazivaju po naučniku koji ga je otkrio ili univerzitetu, gradu ili državi u kojoj je otkriven, tako je novi element donedavno poznat kao "117" dobio naziv po državi, odnosno – Tenesiju.

Slično kao tenesin, novootkriveni elementi 113, 115 i 118 dobili su nazive nihonij (po državi otkrića – Nihon je varijanta naziva Јapan), moskovij (po ruskoj Moskovskoj oblasti) i oganezon (po vođi tima koji ga je otkrio - Јuriju Oganezianu).

Nazivanje elemenata po državama i regijama je zabilježeno ranije, a neki od primjera su germanij i europij.

Moskovij i oganezon otkriveni su u laboratoriji Instituta za nuklearna istraživanja u ruskoj Dubni, dok je nihonij otkriven zajedničkim trudom ruskih i japanskih naučnika.

Tenesin je stvoren u Nacionalnoj laboratoriji u američkoj državi Tenesi. Riječ je o superteškom elementu koji se ne pojavljuje u prirodi, a koji nastaje zračenjem jednoj izotopa drugim izotopom.

U ovom slučaju riječ je o kalcijumu 48 i berkelijumu 249 koji u nekim slučajevima prilikom sudaranja kreiraju tenesin. Tenesin spada u grupu halogena kao što su hlor ili fluor, ali je za razliku od svoje "braće" izuzetno nestabilan i može postojati samo djelić sekunde nakon stvaranja.

Nihonij, oganezon i moskovij su izuzetno radioaktivni. Nihonij ima neke karakteristike aluminija i prepoznaje se kao posttranzicioni metal, za oganezon pripada plemenitim gasovima, dok moskovij pripada posttranzicijskim metalima i ima neke osobine vodonika i arsena.

Izvor: Agencije