latinica  ћирилица
10/12/2016 |  15:10 | Autor: RTRS

Pronađen očuvan dio repa pernatog dinosaurusa

Naučnici su pronašli dio repa pernatog dinosaurusa koji je sačuvan u ćilibaru prije 99 miliona godina, objavljeno je u studiji.
Rep pernatog dinosaurusa (foto: Royal Saskatchewan Museum (RSM/ R.C. McKellar)) -
Rep pernatog dinosaurusa (foto: Royal Saskatchewan Museum (RSM/ R.C. McKellar))

Kineska naučnica Linda Hing sa Kineskog Univerziteta za geonauku pronašla je rep dinosaurusa u jednom ćilibaru koji se prodavao na pijaci u Mnjanmaru.

Nevjerovatno istorijsko otkriće pruža naučnicima novi uvid u izgled pernatih dinosaurusa, kao i u evoluciju samog perja.

"Ovo je novi izvor informacija koje vrijedi istražiti i zaštiti kao fosilni resurs", rekao je Rajan Mekelar, paleolog iz Kanade koji je radio na studiji objavljenoj u časopisu "Current biology".

Naučnici su uvjereni da je u ćilibaru sačuvan dio dinosaurusa, a ne neke druge praistorijske ptice. U prilog tome oni navode da je rep dugačak i fleksibilan.

Novo otkriće pruža istraživačima novi pogled na biološki materijal dinosaurusa, jer se u ćilibaru nalaze i dijelovi kosti.

Naučnici navode da su pronašli rep mladunca pernatog dinosaurusa od osam pršljenova, koji sadrži 3D mikroskopske detalje.

Kako se navodi, dinosaurus najvjerovatnije nije mogao da leti, a perje mu je pomagalo u ritualima parenja i termoregulaciji.

"Radi se o nevjerovatnom primjerku zato što su i najsitniji detalji vidljivi trodimenzionalno. Ovaj dinosaurus je imao rep sličnog oblika kao miš, samo što je imao i perje", rekao je Meklaren.

Naučnici su izvršili detaljna ispitivanja na ćilibaru. Analize su pokazale da je perje na vrhu repa tamno braon boje, dok su unutrašnji dijelovi prekriveni bijelim perjem.

Izvor: Večernje novosti