latinica  ћирилица
12/12/2016 |  09:51 | Autor: RTRS

Najzdraviji sok: Јednostavna priprema i višestruko djelovanje

Kurkuma je popularan začin, naročito u Indiji, gdje se dodaje mnogim jelima, i to ne samo zbog specifičnog ukusa nego i zbog zdravstvenih prednosti.
Mrkva - Foto: ilustracija
MrkvaFoto: ilustracija

Osim kao dodatak hrani, kurkuma ima niz prednosti za naš organizam, a na prvom mjestu je protivupalni efekat.

Ovaj napitak kombinuje kurkumu s nekoliko drugih sastojaka koji su takođe izuzetno korisni. Napitak je bogat vitaminom C i antioksidansima, djeluje protiv bolova i upale povezanih s artritisom i drugim hroničnim bolovima, a koristan je kao izvor obilja vitamina za sveukupno zdravlje.

Sastojci

1 kašika kurkume
1 komad svježeg đumbira (5 cm)
5 šargarepa
2 limuna
1 narandža
1 krastavac

Oguliti citruse i isjeckati uz đumbir i šargarepe. Sjediniti sve sastojke u blenderu ili sokovniku i služiti rashlađeno. Za najbolje rezultate, popijte ovaj sok ujutru, pola sata prije doručka.

Kako djeluje?

Limun je odličan prirodan izvor vitamina C, što je dobro za imuni sistem. Ali, da li ste znali da vitamin C povećava apsorpciju gvožđa i smanjuje rizik od moždanog udara. Razlog više da ovaj napitak bude dio svakodnevne ishrane.

Đumbir, uz izuzetno djelovanje na probavu, koristi se za liječenje različitih izvora mučnine, uključujući jutarnje mučnine ili mučnine od hemoterapije. Nedavne studije otkrile su da đumbir ima protivupalno dejstvo i može da se koristi za liječenje artritisa i drugih hroničnih bolova.

Puna vitamina A, šargarepa se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Sok od ovog povrća može da spriječi ili uspori razvoj raka, a odličan je izvor esencijalnih hranjivih materija.

Pravi junak ovog pića-kurkuma poznata je kao podjednako jako protivupalno sredstvo što je čini idealnom za terapeutsku upotrebu protiv stanja kao što je artritis. Može da se koristi i za liječenje drugih bolnih stanja. Efikasna je i protiv čira na želucu i probavnih smetnji.