X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/01/2017 |  08:36 | Izvor: RTRS

Kad je nos kriv krajnici se lakše upale

Zbog urođenih ili stečenih devijacija mnogi su podložni komplikaciji virusnih infekcija.
Prehlada (Foto: Shutterstock) -
Prehlada (Foto: Shutterstock)

Respiratorne tegobe izazvane virusima češće se zakomplikuju kod pacijenata koji imaju krivu nosnu šupljinu i koji pate od hroničnog alergijskog rinitisa i hroničnog oboljenja krajnika i ždrijela.

- Gotovo polovina pacijenata koji imaju krivu nosnu pregradu, a koje zahvati neki od virusa gornjih disajnih puteva, obole i od akutne upale sinusa - kažu stručnjaci.

 - Takođe, češće su i upale srednjeg uva, zbog lošije prohodnosti Eustahijeve tube koja povezuje šupljinu bubne opne sa nosnim spratom ždrijela.

I pacijente koji boluju od sezonskog ili cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa u velikom broju prati pogoršanje osnovne bolesti zbog same prehlade.

- Mnoge studije su pokazale da je postojeći alergijski rinitis praćen većim i ozbiljnijim promjenama u sluznici nosa, sinusa i srednjeg uva tokom virusnih infekcija, nego što je to slučaj kod pacijenata koji nemaju alergijska oboljenja - kažu stručnjaci.

 - Razlog tome je što je kod alergija sluznica već izmijenjena, otežana je drenaža sekreta, a epitel je pogodniji za virusnu invaziju.

Isto važi i za hronično upaljenu sluznicu krajnika i ždrijela, koju najčešće uzrokuje pušenje, alkohol i gorušica.

- Kod ovih pacijenata virusna infekcija je često praćena pojavom bakterija što zahtijeva primjenu antibiotika i duži period oporavka - kažu stručnjaci.

Da bi se stopa respiratornih infekcija i komplikacija koje ih prate smanjila, savjetuje se sezonska vakcinacija protiv gripa, raznovrsna ishrana, bavljenje fizičkom aktivnošću, boravak na čistom vazduhu, prestanak pušenja i liječenje alergija.

Ukoliko su komplikacije uzrokovane krivom nosnom pregradom i krajnicima učestale savjetuje se razmatranje hirurškog ispravljanja nosnog pregratka i uklanjanje krajnika.

-Smatra se da oko 90 odsto ljudi ima krivu nosnu pregradu u manjoj ili većoj mjeri, od kojih oko trećina ima problema sa punim disanjem kroz nos. Oni često ili stalno dišu na usta, udišući vazduh koji nije pročišćen, ovlažen i zagrijan što povećava rizik od respiratorne infekcije, a zatim i pojavu komplikacija.

Izvor: Večernje novosti