latinica  ћирилица
16/01/2017 |  08:36 | Autor: RTRS

Kad je nos kriv krajnici se lakše upale

Zbog urođenih ili stečenih devijacija mnogi su podložni komplikaciji virusnih infekcija.

Respiratorne tegobe izazvane virusima češće se zakomplikuju kod pacijenata koji imaju krivu nosnu šupljinu i koji pate od hroničnog alergijskog rinitisa i hroničnog oboljenja krajnika i ždrijela.

- Gotovo polovina pacijenata koji imaju krivu nosnu pregradu, a koje zahvati neki od virusa gornjih disajnih puteva, obole i od akutne upale sinusa - kažu stručnjaci.

 - Takođe, češće su i upale srednjeg uva, zbog lošije prohodnosti Eustahijeve tube koja povezuje šupljinu bubne opne sa nosnim spratom ždrijela.

I pacijente koji boluju od sezonskog ili cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa u velikom broju prati pogoršanje osnovne bolesti zbog same prehlade.

- Mnoge studije su pokazale da je postojeći alergijski rinitis praćen većim i ozbiljnijim promjenama u sluznici nosa, sinusa i srednjeg uva tokom virusnih infekcija, nego što je to slučaj kod pacijenata koji nemaju alergijska oboljenja - kažu stručnjaci.

 - Razlog tome je što je kod alergija sluznica već izmijenjena, otežana je drenaža sekreta, a epitel je pogodniji za virusnu invaziju.

Isto važi i za hronično upaljenu sluznicu krajnika i ždrijela, koju najčešće uzrokuje pušenje, alkohol i gorušica.

- Kod ovih pacijenata virusna infekcija je često praćena pojavom bakterija što zahtijeva primjenu antibiotika i duži period oporavka - kažu stručnjaci.

Da bi se stopa respiratornih infekcija i komplikacija koje ih prate smanjila, savjetuje se sezonska vakcinacija protiv gripa, raznovrsna ishrana, bavljenje fizičkom aktivnošću, boravak na čistom vazduhu, prestanak pušenja i liječenje alergija.

Ukoliko su komplikacije uzrokovane krivom nosnom pregradom i krajnicima učestale savjetuje se razmatranje hirurškog ispravljanja nosnog pregratka i uklanjanje krajnika.

-Smatra se da oko 90 odsto ljudi ima krivu nosnu pregradu u manjoj ili većoj mjeri, od kojih oko trećina ima problema sa punim disanjem kroz nos. Oni često ili stalno dišu na usta, udišući vazduh koji nije pročišćen, ovlažen i zagrijan što povećava rizik od respiratorne infekcije, a zatim i pojavu komplikacija.

Izvor: Večernje novosti