latinica  ћирилица
25/01/2017 |  15:46 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Cvijanović o boravku u SAD - Naredne sedmice dogodiće se neke važne stvari

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je imala sastanke u SAD, ali da ne može reći s kim, jer će ih imati i naredne sedmice.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

"Naredne sedmice dogodiće se neke važne stvari, pa ne mogu reći s kim sam razgovarala", izjavila je Cvijanovićeva danas u Banjaluci.

Na pitanje novinara koliko je koštala posjeta SAD, Cvijanovićeva je rekla manje nego kad putuje na sastanke sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Premijer Srpske je naglasila da nije dobila poziv Tužilaštva BiH za saslušanje u vezi sa održavanjem referenduma o Danu Republike.

"Do jutros mi poziv nije bio uručen, a stanujem na istoj adresi. Da li je u međuvremenu stigao ne znam, kao ni ko bi bio ovlašten da primi poziv", rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o stečaju u Bobar banci, Cvijanovićeva je rekla da sve što se dešava sa ovom bankom nije u vladinim rukama, već je sve podređeno sudskim postupcima.

Cvijanović: Budžet Srpske koncipiran na realnim osnovama

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Budžet Srpske koncipiran na realnim osnovama i da nije mogao biti drugačiji sa aspekta povećanja nekih stavki.

"Voljela bih da je budžet puno veći i da je na svakoj stavci puno više novca, ali to nije realnost", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Komentarišući najave Udruženja poljoprivrednih proizvođača da će oboriti Budžet zbog neizmirenih obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da to nije realno.

Premijer Srpske naglašava da je opredjeljenje Vlade da se obaveze prema poljoprivrednicima u Republici Srpskoj izmire što je moguće prije.

Cvijanovićeva je rekla da očekuje da se sredstva po osnovu ruskog Kliriškog duga prema BiH uskoro nađu na računima entiteta, te podsjetila da je ranije rekla poljoprivrednicima da će, kada se to desi, obaveze koje Vlada Republike Srpske ima prema njima za 2016. godinu biti prioritetno rješavane.

Predsjednik Vlade Republike Srpske smatra da će biti određene štete za poljoprivredne proizvođače zbog adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Naravno da će šteta biti prisutna i očekuje se od entitetskih vlada da rade svoj dio posla po tom pitanju", rekla je Cvijanovićeva .

Cvijanovićeva je izrazila žaljenje što neke druge stvari koje su obećavane u prethodnom periodu kada je pravljena priča da se usvaja adaptacija nisu dobili na vrijeme niti analizu Svjetske banke niti definisali šta su to bilo koje pomoći.

"Kada je ta tema bila aktuelna govorili smo o tome na koji način će se uopšte pomoći konkurentnosti i šta treba uraditi da se pomogne poljoprivredi, ne samo sa aspekta podrške kroz subvencije ili podsticaje koje dolaze iz entitetskih budžeta, već da vidimo kako ćemo uopšte strukturisati jednu oblast i reformisati da bi onaj proizvod koji se ovdje proizvede bio konkurentniji", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je teško postići tu konkurentnost s obzirom na svu podršku i subvencije koju imaju strani proizvodi, ali da to ne znači da sa tim treba prestati.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da SSP nije bio tema sastanka, ali da je sa Cvijanovićevom razgovarao o reformskim zakonima i mjerama, a što spada u red podsticajnih mjera.

"Nema nikakve sumnje da moramo naći odgovor na to pitanje. U Vladi Federacije BiH još nismo formatirali taj odgovor, ali smo svjesni da postoji šteta i da je nekako moramo sanirati", istakao je Novalić.

Izvor: SRNA