X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
25/01/2017 |  20:04 ⇒ 20:32 | Izvor: RTRS

Srbija primljena u Evrotransplant

Bord Evrotransplanta jednoglasno je odlučio da Srbija bude primljena u tu organizaciju. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da odluka da Srbija bude primljena u Evrotransplant mnogo znači za pacijente i da predstavlja veliki uspeh za srpsko zdravstvo.
Beograd - Foto: ilustracija
BeogradFoto: ilustracija

"Očekuje se da možemo za dva do tri mjeseca da uskladimo sve naše procedure, odnosno liste čekanja, pravne i duge stvari koje postoje već u Evrotrnspartu i da potpišemo ugovor na godinu dana", rekao je Lončar.

Objasnio je da to za pacijente znači da od momenta potpisivanja ugovora svaki pacijent kome je hitno potreban organ u roku od 48 sati odnosno 72 sata, dobija prvi organ koji se pojavi u Evrotransplantu.

Govoreći o narednim koracima, ministar zdravlja Srbije kaže da se moraju napraviti jedinstvene liste čekanja, kriterijumi moraju da budu isti i da je potrebno da se zakonski akti usaglase sa onima koji važe u EU.

"Njihova procena je da to možemo da uradimo za dva do tri meseca na osnovu analize našeg stanja na osnovu onog što smo sada uradili i to je veliki uspjeh za Srbiju i srpsko zdravstvo", zaključio je Lončar.

Srbija ima manje od tri donora na milion stanovnika 

Članstvo u Evrotransplantu povećava mogućnost da pacijent prije dobije organ, a organi se raspoređuju u zemlje članice po prioritetu i hitnosti.

Tim Ministarstva zdravlja Srbije predvođen ministrom Lonačarem predstavio je Bordu Eurotransplanta šta je do sada u Srbiji urađeno na polju transplantacije i koji su ciljevi za ovu godinu.

U prezentaciji je navedeno da je transplantacija u Srbiji obnovljena 2010. godine i da je do danas urađeno 720 transplantacija bubrega, 35 transplantacija jetre, 30 srca.

Srbija trenutno ima manje od tri donora na milion stanovnika, a za punopravno članstvo u Eurotransplantu potrebno je deset donora na milion stanovnika. Hrvatska u ovom trenutku ima 40 donora na miliona stanovnika.

Donorsku karticu trenutno u Srbiji ima oko 150.000 ljudi.

Plan ministarstva je da se u 2017. godini poveća broj donora i to pet do sedam na milion stanovnika.

Srbija je u tome skoro uspjela 2013. godine kada je imala skoro šest donora na milion stanovnika a to se postiglo, između ostalog, i zato sto su transplantacioni timovi dobijali stimulaciju za svoj rad.

Ove godinu u budžetu je ponovo predviđeno 35 miliona dinara za tu namjenu, a osim toga timovi će biti pojačani novim, mladim ljekarima, biće uveden dvadesetčetvoročasovni kol centar za transplantacije i biće određeni nacionalni koordinatori za transplantacije koji će dežurati 24 sata.

Organizaciju Eurotransplant čini osam zemalja, a to su Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija, za sve zemlje postoji jedinstvena lista čekanja.

U okviru zemalja koje čine Evtrotransplant na listi čekanja je 15.000 pacijenata, a prošle godine urađeno je 7.000 transplantacija.

Eurotransplant postoji 50 godina, članice su osam zemalja EU, a obuhvata oko 130 miliona stanovnika.

Ugovor o članstvu biće potpisan na godinu dana, a u međuvremenu Srbija će morati da ispuni određene zahtjeve.

Izvor: RTS