latinica  ћирилица
06/02/2017 |  08:32 ⇒ 08:44 | Autor: RTRS

Kod Azorskih ostrva pronađena olupina nacističkog "podvodnog vuka" (VIDEO)

Njemački istraživači otkrili su olupinu "U-581", nacističke podmornice, koja je potopljena blizu Azorskih ostrva u februaru 1942. godine.
Nacistička podmornica - olupina U-581 (Foto: Rebikoff - Niggeler Foundation/Evonik) -
Nacistička podmornica - olupina U-581 (Foto: Rebikoff - Niggeler Foundation/Evonik)

Sedamdeset metara dugačak brod isti je onaj čija je replika korišćena u filmovima "Das Boot" i prvom deijlu serijala o Indijani DŽonsu "Otimači izgubljenog kovčega".

Podmornicu su pronašli istraživači nemačke Fondacije "Rebikof-Nigeler" prošlog septembra, ali nisu objavili otkriće dok nisu tačno utvrdili o kojoj se podmornici radi. Takođe, kada su saznali, odlučili su da sačekaju još malo i da informaciju objave na 75. godišnjicu potapanja.

Pripadala je klasi koje su pravljene od 1940. do 1945. godine, a oko 560 ih je porinuto. Mogle su se sresti u gotovo svim dijelovima mora gde je "Krigsmarin" (Ratna mornarica) dejstvovala.

Bile su poznate kao "radni konji" njemačke mornarice, imale su sonar, pokretao ih je šestocilindrični, četvorotaktni dizel motor. Težile su oko 770 tona, imale domet od 15.700 kilometara i na površini se kretale do 40 kilometara na čas.

Tokom Drugog svjetskog rata, Njemačka je izgubila skoro 800 podmornica svih tipova, a više od 28.000 mornara na njima je poginulo. Svake godine se otkrije u prosjeku dvije olupine, ali još nije 100 pronađeno. Najčešće su napadale u grupama od tri, popularno nazvane "vučji čopori".

Služba "U-581" trajala je manje od godinu dana. Učestvovala je u dvije misije. U prvoj je uspela da potopi pomoćni ratni brod “Rouzmond".

Potraga za nacističkom podmornicom (Foto: Screenshot)

U večeri 1. februara 1942. godine, "U-581" učestvovala sa još jednom podmornicom u misiji potapanja transportnog broda. Prije nego što su uspjele da izvrše svoju misiju, spazio ih je razarač "Vestkot" i izbacio dubinske bombe, koje su teško oštetile "U-581".

Ne želeći da preda podmornicu u ruke Britancima, kapetan je naredio posadi da napusti podmornicu, nakon čega je namjerno potopio. Četiri člana posade je poginulo kada je na njih bačena bomba dok su bili u vodi, 41 je zarobljen, a jedan je uspio da otpliva do Španije.

Izvor: RTS