X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
11/02/2017 |  12:13 | Izvor: RTRS

Da li tamna energija uopšte postoji?

Naučnici su na pragu razotkrivanja jedne od najvećih misterija svemira.
Svemir (Foto: Pixabay/geralt) -
Svemir (Foto: Pixabay/geralt)

Novi eksperiment trebalo bi da iskoristi gravitacione talase – male nabore na tkanju prostor-vremena – kako bi otkrio istinu o tome zašto se svemir tako brzo i tako nepredvidljivo širi.

Astronomi su otkrili da se galaksije poput Mliječnog puta brzo udaljavaju jedne od drugih, a još više su se iznenadili kada su saznali da one zapravo ubrzavaju dok jure kosmosom.

Nagađalo se da to ima veze sa misterioznom silom poznatom kao tamna energija, na šta je svojevremeno sumnjao i sam Albert Ajnštajn, ali je onda odbacio svoje proračune, misleći da je napravio neku grešku.

Međutim, postoji još jedna mogućnost – da u takvim prostranstvima gravitacija ne djeluje onako kako očekujemo.

Sada stručnjaci Univerziteta u Edinburgu vjeruju da su pronašli način da riješe ovu zagonetku mjereći brzinu kojom gravitacioni talasi prolaze svemirom.

Ako se ispostavi da se talasi budu širili brzinom svjetlosti, to će isključiti mogućnost da gravitacija drugačije djeluje u velikim prostranstvima. S druge strane, ako se njihova brzina ikad bude razlikovala od brzine svjetlosti, teorija o tamnoj energiji mora se vratiti na dnevni red.

Taj eksperiment najvjerovatnije će sprovesti Ligo laboratorija u SAD čiji su detektori i potvrdili postojanje gravitacionih talasa po prvi put u istoriji.

Dr Lukas Lombrajzer sa Univerziteta u Edinburgu kaže da je to otkriće otvorilo novi prozor za posmatranje svemira.

“Naši rezultati pokazuju da sve ovo vodi ka rješavanju jednog od ključnih problema fizike“, kaže on.

Novo istraživanje objavljeno je u časopisu "Physics Letters B".

Izvor: Agencije