latinica  ћирилица
15/02/2017 |  14:01 | Autor: RTRS

Mijenjajte jastuk svake dvije godine

Јastuk je potrebno mijenjati svake dvije godine kako bi se izbjegle različite alergijske reakcije kao što su curenje nosa, kašalj i peckanje i suzenje očiju.
Spavanje - Foto: ilustracija
SpavanjeFoto: ilustracija

Ako je vaš jastuk star dvije godine, 10 odsto njegove težine su grinje i ćelije odumrle kože.

Enzim pronađen u izmetu grinja može da uzrokuje simptome slične gripu.

Rješavanju problema može da pomogne redovno usisavanje, a jastuk se, kažu stručacim, može staviti i u zamrzivač radi ubijanja grinja. Takođe, treba izbjegavati suženje odjeće na radijatorima zbog povećanja vlažnosti vazduha, što pogoduje grinjama.

Alergija na izmet stotine mikroskopski malih grinja koje žive u jastuku manifestuje se curenjem nosa. Simptomi su, takođe, kašalj ili svrab i suzenje očiju.

Poznato je da se milioni ćelija odumrle kože svaki dan akumuliraju u krevetima.

Doktor Liza Akerli iz "Hajdžin doktor" rekla je da same grinje ne prenose bolest, to je enzim u njihovom izmetu na koji su neki ljudi alergični.

"Ako osoba ima astmu, stvar se pogoršava. Možete stalno da imate problem sa curnjem nosa, peckanjem očiju, suzenjem očiju i kašljem. Iako su simptomi neprijatni, grinje ne mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme", rekla je ona.

Ona je preporučila da se ujutro ne namješta krevet jer grinje vole toplotu, pa ako se vrati posteljina to stvara neprijateljsku, hladnu atmosferu za grinje.

Takođe, preporuka je pranje jastuka i sušenje u sušilicima jer ta vrelina ubija grinje.

"Ponekad, stavite jastuke u frižider jer hladnoća ubija grinje i izbjegavajte sušenje odjeće na radijatorima jer vlaga čini vašu kuću privlačnom za grinje", kaže ona.

Izvor: SRNA