latinica  ћирилица
24/02/2017 |  22:30 | Autor: RTRS

Duboka stimulacija mozga može liječiti anoreksiju

Istraživanjem u kojem je učestvovalo 16 osoba dokazano je da duboka stimulacija mozga elektrodama može pomoći oboljelima od anoreksije.
Anoreksija - Foto: ilustracija
AnoreksijaFoto: ilustracija

Takva terapija bi pomogala osobama da se izbore sa anksioznošću i povrate apetit.

Istraživači su zaključili da je, u ektremnim slučajevima poremećaja u ishrani, tehnika poznata kao duboka stimulacija mozga smanjila simptome depresije, anksioznosti i poboljšala kvalitet života.

Nekoliko mjeseci poslije početka istraživanja, poboljšani psihološki simptomi uticali su na težinu učesnika, sa prosječnim indeksom tjelesne mase koji je porastao 3,5 odsto tokom trajanja studije.

Anoreksija je ozbiljan poremećaj u ishrani koji pogađa oko 0,5 odsto ljudi širom svijeta, od kojih je većina tinejdžerki. Pacijenti stalno brinu o svojoj tjelesnoj težini, obliku i veličini i izgladnjuju se da održe malu težinu. Hronična anoreksija može biti fatalna, a u mnogim slučajevima izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući slabe kosti i mišiće, seksualne probleme, neplodnost i srčane napade.

Rezultati naučnika koji su vodili studiju, koja je objavljena u psihijatrijskom časopisu The Lancet, ukazuju da duboka stimulacija mozga – koja elektrode za stimulisanje mozga šalje u područja koja kontrolišu nefunkcionalno ponašanje – može da izmijeni moždane impulse koji pokreću anoreksiju.

Pokazana je smanjena aktivnost u talamusu, malom mozgu i drugim oblastima, a povišena aktivnost u perifernim kortikalnim oblastima koje su povezane sa društvenim percepcijama i ponašanjem. 

Duboka stimulacija mozga već se koristi za Parkinsonovu bolest i dokazano je da može da bude veoma efikasna u smanjenju simptoma.

Izvor: RTS