X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
27/02/2017 |  22:40 | Izvor: RTRS

Kako da obrok postane uživanje?

Da li se držite? Da li vam se grči želudac? Da li ste nervozni? Da li vam srce lupa brže? Ili ste možda opušteni i prisutni? Ne brinite ako niste-to se rijetko dešava.
Hrana (Foto: Thinkstock) -
Hrana (Foto: Thinkstock)

Možda ste srećni zbog predstojećeg obroka ili možda počinjete da se osjećate krivim zbog onoga što planirate da pojedete.

Ovo su neke od emocija koje sam proživljavala svaki put kad bih sjela da jedem-svakako ne mirna i prisutna.

Međutim, to ne mora da bude tako: Sljedeći put kad sjednete da jedete-tri puta duboko udahnite i opustite cijelo tijelo.

Potrudite se da ne sudite o onome što ćete pojesti-umjesto toga se usredsredite na to da polako uživate u svakom zalogaju.

Osjećaj krivice povodom hrane izaziva stres i onda se ta hrana teže vari. Sjetite se da je 80 odsto vremena vaš cilj da unosite dobre i hranljive namirnice, a da se preostalih 20 odsto odnosi na nesavršenu hranu-i to je balans. Zato uživajte u svakom obroku-bilo da je dobar ili loš.

Obratite pažnju i uživajte-hrana je doživljaj koji izaziva zadovoljstvo i zato iskoristite priliku.

Nemojte žuriti i jedite ono što vam organizam traži. Kad počnete da postajete svjesni onoga što jedete, učite vještinu umjerenosti-postajete svjesni kada ste siti. Ovo je najzdraviji način da se jede. Posvetite se tome da uživate u svakom umjerenom obroku. Morate da sjedite u mirnom ambijentu (daleko od telefona/kompjutera/TV-a) da biste u tome uspjeli. Hrana je tako dobra za dušu.

Obratite pažnju na hranu i na to kako se osjećate nakon jela-to je najbolji vodič za izbor hrane koja čini da se osjećate dobro. Kada počnete da budete prisutni kad je u pitanju hrana-počinjete da osjećate njen ukus i uživate više, što će vas učiniti sitijim nakon jela.

Izvor: Danas.rs