latinica  ћирилица
06/03/2017 |  11:46 | Autor: RTRS

Roboti lako mogu postati ubice!

Roboti će uskoro čistiti stanove i kuće, operisati ljude i graditi nebodere, ali bi mogli da postanu i mašine za ubijanje.
Robot - Foto: Screenshot
RobotFoto: Screenshot

Kompanije koje se bave zaštitom tvrde da bi roboti, uključujući i one koji su se već pojavili na tržištu, mogli da napadaju ljude, provaljuju u kuće i prave haos u fabrikama.

Već se dogodilo nekoliko ozbiljnih incidenata, poput onog kada je buduću mladu zgnječio i ubio robot samo dvije sedmice prije vjenčanja, navodi list "San".

Stručnjaci podsjećaju da je "robotizovani top" ubio devet i ranio 14 vojnika tokom vježbe američke vojske 2007. godine.

Naučnici su zabrinuti zbog činjenice koliko je lako hakovati robota i natjerati ga da radi "gadne stvari" ljudima, pa čak i njihovim ljubimcima.

Tokom prošlih šest mjeseci testirane su mobilne aplikacije, operativni sistemi robota i druge vrste softvera kako bi bile otkrivene greške kod nekoliko modela koji su već sada na tržištu.

Otkriveno je da se nekoliko robota može daljinskim putem hakovati.

Hakovani roboti opasniji su od hakovanih kompjutera, jer dodatak ruku i nogu ili točkova može nanijeti ozbiljnu štetu.

Stručnjaci upozoravaju da hakovani robot koji djeluje unutar kuće može da špijunira porodicu putem svojih mikrofona i kamera.

Takvi roboti mogli bi čak da povrijede članove porodice i njihove ljubimce naglim, neočekivanim pokretima.

Hakovani roboti mogu zaobići bezbjednosne mjere koje im ograničavaju kretnje.

Što su pametniji - roboti su i opasniji, pa bi mogli da izazovu i požar u kuhinji ili da otruju članove porodice tako što bi hrani ili piću dodali otrovne sastojke.

Tu je i opasnost od provale, navode bezbjednosne službe. Roboti koji su povezani sa kućnim automatizovanim sistemima mogli bi da otključaju vrata i deaktiviraju alarme.