latinica  ћирилица
18/03/2017 |  16:03 | Autor: RTRS

Ogromni zubati crv slučajno otkriven u muzeju

Fosil zastrašujućeg praistorijskog stvorenja po drugi put otkriven u skladištu nakon što je bio zaboravljen zadnjih 20 godina.
Zubati crv u muzeju (foto: Luke Parry) -
Zubati crv u muzeju (foto: Luke Parry)

Ljubitelje naučne fantastike poput romana "Dina" obradovaće ili prestrašiti otkriće fosila praistorijskog crva, ogromnih čeljusti.

Za razliku od gigantskih stvorenja koja su harala ispod pješčanih dina planete Arakis, ovaj crv je vrebao plijen sa morskog dna i bio dužine oko jedan metar.

Do otkrića je došlo kada su naučnici iz Kraljevskog muzeja Ontarija otkrili da im je ovaj fosil iz perioda Devona, star oko 400 miliona godina, stajao u skladištu već nekih dvadesetak godina.

Predator je bio blizak rođak glista i pijavica kao i današnjih "bobit" crva koji su dosta manji i takođe love svoj plijen iz zasjede.

Smatra se da su ova praistorijska čudovišta imala sličnu ishranu kao današnja manja verzija, koja se sastojala od glavonošaca i riba.

Paleontolozi navode da je ovo prvi zabilježeni slučaj gigantizma među fosilima, i smatraju da ova pojava može da pomogne životinjama da uspostave dominaciju nad drugim predatorima.

Izvor: Večernje novosti