latinica  ћирилица
27/03/2017 |  11:12 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Baljak predstavio knjigu aforizama "Zidovi na horizontu" (VIDEO)

Sjetski priznati satiričar Aleksandar Baljak, u prijedorskoj "Galeriji 96", predstavio je svoju najnoviju knjigu aforizama "Zidovi na horizontu".
Promocija knjige "Zidovi na horizontu" - Foto: RTRS
Promocija knjige "Zidovi na horizontu"Foto: RTRS

Prema autorovim riječima, svrha ovog djela je da se javnosti skrene pažnja na aforistiku, koja je danas zapostavljen književni žanr. Promociji su prisustvovali mnogi Prijedorčani.

"Zidovi na Horizontu" šesta su autorska zbirka Aleksandra Baljaka. Knjiga je specifična po tome što sadrži čak 2700 aforizama, što je za djelo iz oblasti aforistike, veoma rijetko.

- To je pokušaj da se skrene pažnja na aforistiku. To je jedan žanr koji je kod nas veoma zapostavljen, u odnosu na druge književne rodove, kaže Baljak.

Baljak svojom novom zbirkom aforizama na uzbudljiv, kritički i lucidan način oslikava politiku, društvo, mentalitet i kulturu savremenog svijeta. "Zidovi na horizontu" nedavno su proglašeni za najbolju knjigu u 2016. godini.

- Za razliku od romanopisaca koji svake godine objavljuju novu knjigu, aforističari to ne mogu da rade. Evo ja sam ovu knjigu radio devet godina, napomenuo je Baljak.

Promocija "Zidova na horizontu" samo su jedna od kulturnih manifestacija koje je u proteklom periodu organizovala prijedorska "Galerija 96".

Aleksandar Baljak prisutnima je govorio i svoje aforizme iz prethodnih zbirki, od kojih su mnogi postali „djelo nepoznatog autora“, što se smatra najvećim komplimentom za autore u ovom književnom žanru.