X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
28/03/2017 |  08:30 ⇒ 08:50 | Izvor: RTRS

Ni Bušmani nisu što su bili!

Pripadnici plemena San u Јužnoj Africi koje većinom znamo kao Bušmane, predmet su naučnih istraživanja već decenijama. Međutim, sada i oni traže nešto zauzvrat – poštovanje.
Bušmani - Foto: Getty Images
BušmaniFoto: Getty Images

Bušmani su objavili etički kodeks u okviru Trust projekta u kom traže da naučnici ispoštuju određene uslove, kao što je traženje odobrenja za istraživanje od savjeta plemena San, da ne fotografišu pojedince bez njihovog odobrenja, da odgovaraju za istinitost rezultata istraživanja.

Oni takođe traže da naučnici podijele sa ostatkom svijeta koristi od studije, pri čemu se misli na znanje, a ne na novac.

- Tokom posljednjih nekoliko decenija preplavili su nas istraživači - kaže Heni Svort, direktorka Јužnoafričkog insituta plemena San.

- Istraživanje se ne dovodi u pitanje, ali treba da se obavlja po određenim standardima - smatra ona.

Iako kodeks nije pravno obavezujući, istraživači koji ga budu kršili neće više moći da se bave istraživanjem u ovom dijelu Afrike.

San je prva zajednica u Africi koja je usvojila takav kodeks, a časopis Natura piše da su ga sastavile vođe grupa Ksun, Kve i Komani, koji zajedno predstavljaju 8.000 ljudi u Јužnoafričkoj Republici.

Izvor: Agencije