latinica  ћирилица
02/04/2017 |  07:50 ⇒ 22:47 | Autor: RTRS

Vučić ubjedljivi pobjednik izbora- "Pobjeda čista kao suza" (FOTO/VIDEO)

Predsednički kandidat Aleksandar Vučić objavio je večeras pobjedu na predsjedničkim izborima, navodeći da je za njega glasalo više od dva miliona birača i da je pobjeda čista kao suza.
Srbija - glasanje: Aleksandar Vučić - Foto: RTS
Srbija - glasanje: Aleksandar VučićFoto: RTS

22.44.. "Veoma sam ponosan na činjenicu da smo dobili ogromno povjerenje i od tri miliona i 700 hiljada ljudi, konačna procjena je da smo dobili oko dva miliona i 35.000 glasova", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u sjedištu stranke, u prvom obraćanju po zatvaranju birališta u sjedištu stranke, oko 22.30.On je istakao da je dobio 12 odsto, odnosno oko 430.000 glasova više nego svi drugi kandidati zajedno. Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu da je dobio ogroman broj glasova u uslovima koji su bili sve, samo ne laki.

"Za nas je ovo važan dan i važno je da se pokazalo u kom smjeru Srbija želi da ide, važno da je pobjeda čista kao suza, da nije mala razlika", rekao je Vučić.

On je zahvalio svim građanima Srbiji, navodeći da je većinski pobijedio i u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i u mjestima gdje većinski žive Mađari.

"Posebno hvala Koceljevi, Dolejvcu, Žagubici, svuda je preko 80 odsto glasova za nas", rekao je Vučić.

U Srbiji su danas održani predsjednički izbori. Prema, do sada, obrađenim glasovima Aleksandar Vučić ubjedljivi pobjednik izbora, sa oko 55 odsto glasova, tako da neće biti održan drugi krug izbora.

Na osnovu 86,2 odsto obrađenih glasova, Aleksandar Vučić je osvojio 54,9 odsto glasova, na drugom mjestu je Saša Јanković sa 16,3 odsto, na trećem mjestu je Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) sa 9,5, a na četvrtom mjestu je Vuk Јeremić sa 5,7 odsto glasova.

21.10...Kandidat vladajuće koalicije u Srbiji, koju predvodi SNS, Aleksandar Vučić, postigao je na osnovu do sada prebrojanih glasova dobar rezultat na predsjedničkim izborima, rekao je član Predsjedništva SNS-a Nebojša Stefanović.

Stefanović je večeras na konferenciji za novinare u sjedištu SNS-a naveo da još ne može da govori o procentima i dodao da iza Vučića slijede Luka Maksimović i Saša Јanković.

On kaže da još neće predstavljati procente, dok glasovi ne budu prebrojani.

Stefanović je istakao da će Vučić prihvatiti svaku volju građana na izborima, što očekuje i od ostalih kandidata.

21.00...Kandidat za predsjednika Srbije Aleksandar Vučić vodi sa 58,5 odsto, a na drugom mjestu je Saša Јanković sa 13,4 odsto glasova, preliminarni su rezultati agencije Ipsos na osnovu 37,6 odsto obraćenog uzorka.

Luka Maksimović - alijas Beli Preletačević na trećem je mjestu sa 9,5 odsto glasova, a četvrti Vuk Јeremić sa 5,3 odsto glasova, objavio je Ipsos.

20.15...Predsjednik Republičke izborne komisije /RIK/ Vladimir Dimitrijević rekao je da bi prvi preliminarni rezultati trebalo da budu saopšteni oko 22.00 časa i da će tada biti poznato da li je Srbija dobila novog predsjednika ili će se ići na drugi krug glasanja kroz 15 dana.

Agencija Ipsos najavila je da će prve procjene rezultata glasanja imati već oko 20.30 časova. Procjene će tokom izborne noći saopštavati i Centar za slobodne izbore i demokratiju /CeSID/, kao i izborni štabovi predsjedničkih kandidata.

Prema preliminarnim procjenama do 19.00 časova, glasalo je 49,7 odsto što je za jedan procenat manje od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, podaci su Agencije Ipsos.

Prema podacima iste agencije, u Beogradu je glasalo 51,8 odsto dok je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima glasalo 47 odsto, a u Vojvodini je na izbore izašlo 52 odsto.

Prema agencijama za istraživanje javnog mnijenja, nije upitno da će najviše glasova osvojiti kandidat SNS, već da li će Vučić sa osvojenih više od 50 odsto glasova pobijediti već u prvom krugu.

Takav scenario bi mogla pokvariti kako su predviđali, samo velika izlaznost birača, gdje bi izašli takozvani apstinenti nezadovoljni trenutnim stanjem. Više ćemo znati oko 21 čas kada počnu da pristižu prvi rezlultati. A u prilogu Teodore Vranješ pogledajmo kako je protekao izborni dan.

Pravo glasa u Srbiji ima 6.274.949 upisanih birača koji svoju izbornu volju mogu da iskažu na 8.396 biračkih mjesta. Glasači se opredjeljuju za jednog od 11 predsjedničkih kandidata.

Aleksandar Vučić koji je na glasanje stigao u pratnji kćerke Milice, očekuje da će ljudi na demokratski način odlučiti o svojoj budućnosti.

Srbija - glasanje: Aleksandar Vučić

„Nadam se samo da će Srbija ovim izborima obezbijediti stabilnost i nastavak ekonomskih reformi, ekonomskog uspjeha, podršku Vlade Srbije, a kako će da bude – to stvarno ne znam. U svakom slučaju želim da vjerujem da nikome neće padati na pamet da destabilizuje Srbiju“, izjavio je danas Vučić.

Kandidat Saša Јanković poručio je da će vratiti osmjeh na lice građanima Srbije.

Srbija - glasanje: Saša Јanković

„Vratićemo, prije svega, dostojanstvo građanima Srbije, vratićemo smisao institucijama Republike Srbije i nakon ovog ništa više u Srbiji neće biti isto, poslije dugo, dugo vremena počećemo da stavljamo stvari na njihovo pravo mjesto. U to ime želim cijeloj Srbiji sretne uspješne demokratske izbore“, rekao je Јanković.

Kandidat Vuk Јeremić smatra da je izuzetno važno da bude odbranjen integritet izbornog procesa i da svaki glas bude prebrojan pošteno.

Srbija - glasanje: Vuk Јeremić

„Ovo su izbori od izuzetnog značaja za našu zemlju, izbor koji danas napravimo živjeće sa nama još najmanje 5 godina. Јa se nadam da će ovo danas biti praznik demokratije i jedan važan korak na putu ka ostvarenju promjena u Srbiji“, napomenuo je Јeremić.

Kandidati Saša Radulović i Aleksandar Popović glasali su u Beogradu, Vojislav Šešelj u Batajnici, Nenad Čanak i Miroslav Parović u Novom Sadu, Boško Obradović u Čačku, Ljubiša Preletačević Beli u Mladenovcu, a Milan Stamatović na Zlatiboru.

Aktuelni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uvjeren je da Srbija neće mijenjati svoju politiku.

„Očekujem da današnji izbori proteknu kao i uvijek, da to bude svečanost kojom građani Srbije dokazuju svoju ozbiljnost, svoju želju da učestvuju u načinu na koji se o sudbini Srbije odlučuje“, izjavio je Nikolić.

„Nama je neophodan predsjednik koji će zajedno sa Vladom Republike Srbije raditi na tome da život u Srbiji bude miran, predvidiv, stabilan, uspješan i da bude dobra zajednička kuća za sve nas“, kaže Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije.

Građani vjeruju da izlaskom na birališta doprinose budućnosti Srbije i očekuju boljitak.

“Uvijek očekujemo sutra bolje nego što je bilo juče. Nadamo se da će biti uspješnije i da ćemo otići za jedan korak naprijed. Da nam bude bolje, i za našu djecu i za sve, i za nas penzionere. Boljitak – da se bolje živi, da se živi malo bezbrižnije i tako eto to”, kažu građani Srbije.

Glasačka mjesta otvorena su do 20 časova, a sprovođenje izbora prati 1.955 domaćih i 126 stranih posmatrača.