latinica  ћирилица
02/04/2017 |  19:13 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Glasanje u Banjaluci- Dodik iskoristio svoje biračko pravo (VIDEO)

Na izborima za predsjednika Srbije glasalo se u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci i Ambasadi u Sarajevu. Biračka mjesta otvorena su u 7 časova, a do 18 časova, glasalo je 86,4 odsto birača. Glasačko pravo iskoristio je i predsjednik Srpske, Milorad Dodik.
Dodik glasao u Banjaluci - Foto: RTRS
Dodik glasao u BanjaluciFoto: RTRS

Pravo glasa na području Banjaluke imao je 721 glasač. Među njima i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je prvi put od kada ima i državljanstvo Srbije, iskoristio svoje biračko pravo.

"Nadam se da će Srbija nastaviti putem dodatnog razvoja i stabilnosti, da bude jedna od najvažnijih zemalja u regionu u pogledu stabilizacije i mira. Mislim da je ovo način na koji Srbija pokazuje svoje demokratsko lice, uključenost u savremene tokove", rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

U Generalnom konzulatu glasali su i bivši predsjednik Srpske Rajko Kuzmanović i potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. Srbija će dobiti novog predsjednika, ali su očekivanja birača ostala ista.

"Očekujem da Srbija nastavi da korača naprijed. Samo da bude bolje studentima, i zaposlenja više i nama penzionerima malo veće penzije. Očekujem samo da ispune ono što su nam obećali. Iskreno se nadam da će ovaj za koga sam glasala ako pobijedi ispuniti ono što je rekao", rekli su građani koje je RTRS zatekao na glasačkom mjestu.

Svim biračima koji su iz zdravstvenih razloga bili spriječeni da glasaju, kao i starim i iznemoglim, bilo je omogućeno da to urade u svojoj kući.

"Na osnovu nekih ranijih iskustava i s obzirom da li lijep dan, očekujem da će izlaznost kada je riječ o Banjaluci, biti veća od 90 odsto", istakao je za RTRS Radoslav Ilić konzul i predsjednik Biračkog odbora.

Bira se i u Srpskoj ambasadi u Sarajevu. Na biračkom spisku nalazi se 151 državljanin Srbije.

"Na svaki izborima očekujemo da će posle biti bolje, tako i ja očekujem od ovih da če nam biti bolje, e sada vidjećemo šta će biti. Ovo je za nas Srbe u BiH i Republici Srpskoj velika čast da glasamo i očekujem da će Srbija nastaviti da korača naprijed", govore glasači u ambasadi u Sarajevu.

"Јa sam uvjeren ko god pobijedi da neće mijenjati puno politiku kada je riječ o regionu. I dalje će se težiti da Srbija bude faktor stabilnosti i pomirenja i da održava dobrosusjedske odnose", istakao je ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Biračka mjesta zatvorena su u 20 časova.