latinica  ћирилица
04/04/2017 |  08:46 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

I djevojčice oboljevaju od raka dojke

Karcinom dojke dostiže epidemijske razmjere, a predsjednica Senološkog udruženja Srbije Dragana Đilas kaže da čak 26 odsto svih oboljelih od raka, čine upravo karcinomi dojke.

Prvi Srpski senološki kongres nedavno je održan u Rektoratu Novosadskog univerziteta i okupio domaće i strane stručnjake svih specijalnosti koji se bave bolestima dojke. Multidisciplinarnost je ono što u našem zdravstvu nedostaje, kada je riječ o liječenju bolesti dojke, te je stoga prošle godine u Novom Sadu osnovano Senološko društvo Srbije, koje je i organizator prvog ovakvog kongresa u Srbiji.

"Prije 20 godina svaka deseta žena obolijevala je od karcinoma dojke, a sada je to svaka osma. I nove dijagnostičke metode utiču na to da se otkrije bolest, koja ranije ne bi bila otkrivena. Prema podacima Instituta "Batut" u Srbiji godišnje oboli 3.200 žena od od raka dojke, a umre njih 1.200. To su alarmantni podaci. Takođe, svake godine imamo četiri do pet djevojaka u uzrastu od 15 do 19 godina koje obole od raka dojke", rekla je dr Đilas i dodala kako Srbija ne zaostaje u terapiji za zemljama Zapadne Evrope i Amerike i prate se svi trendovi u savremenom liječenju.

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli 3.200 žena, a umre njih 1.200.

Profesor dr Tibor Tot iz Švedske ocijenio je da Institut u Sremskoj Kamenici ne zaostaje ni u čemu za standardima koji postoje u Švedskoj.

"Razlika je u tome što u Srbiji nema mnogo centara za liječenje kao što je Institut u Kamenici, a u Švedskoj takve centre ima svaki okrug. Rano otkrivanje bolesti je od suštinskog značaja i smanjuje smrtnost čak za 40 odsto. Ukoliko se otkrije tumor veličine do 15 mm, on ne skraćuje ženi život, ali ako se tumor ne otkrije mamografijom, nego palpacijom, onda je druga priča", ocijenio je dr Tot i istakao da je kod nas problem u visokoj smrtnosti od ove bolesti, a da je učestalost obolijevanja relativno niska, čak niža od stope u Belgiji.

Pokrajinski sekretar zadužen za zdravstvo docent dr Zoran Gojković ocijenio je da su ovakvi skupovi značajni, jer okupljaju i naše, ali i stručnjake iz drugih zemalja.

"U Vojvodini 1.250 žena godišnje oboli od tumora dojke, a poražavajuće je što godišnje od ove bolesti umre više od 500 žena. Stoga je poruka damama da je prevencija izuzetno važna, jer statistika kaže da ako se tumor otkrije u najranijoj fazi, desetogodišnje izliječenje je 90 odsto", kazao je dr Gojković.

Izvor: Dnevnik.rs