latinica  ћирилица
08/04/2017 |  09:09 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Dodik na slavi patrijarha Irineja: Odnos Srpske i SPC baziran na poštovanju (VIDEO)

Predsjednik Republike Milorad Dodik prisustvuje slavi Lazareva subota patrijarha srpskog Irineja.
Dodik u Beogradu - Foto: SRNA
Dodik u BeograduFoto: SRNA

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je odnos Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve baziran na poštovanju i uvažavanju, bez otvorenih pitanja.
"Naši odnosi su na najboljem mogućem nivou, nema nijedno otvoreno pitanje i u tom pogledu razvijamo odnose. Mi u Republici Srpskoj imamo otvoreni dijalog sa SPC i prethodnih dana imali smo važno razgovore u vezi sa obrazovanjem", rekao je Dodik, koji prisustvuje slavi Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja - Lazareve subote.

On je istakao da je uloga SPC danas veoma važna, kao i da je ona svoju društvenu ulogu odredila na pravi način.

"SPC izvan političkih procesa ostvaruje svoje misiju, koja je ono što je pravo određenje Crkve, širi vjeru, obrazovanje, bavi se humanim poslovima i mi to treba da podržimo. Ono što želimo da vidimo, a to je i opredjeljenje SPC, da se obrazovna i humana funkcija Crkve pojača", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska proteklih decenija izgradila značajan broj novih crkava "koje su embrion oko kojih se razvija obrazovna funkcija u domenu školskog obrazovanja, ali bi trebalo i u domenu predškolskog obrazovanja".

Predsjednik Srpske je istakao da mu je čast da danas bude u Beogradu na slavi srpskog patrijarha, te napomenuo da i patrijarh dolazi na njegovu slavu.