latinica  ћирилица
12/04/2017 |  11:59 | Autor: RTRS

U Austriji svakog sata nestane jedan bicikl

Austrijski biciklisti vrlo lako mogu ostati bez svog dvotočkaša. Statistika Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuje da u toj evropskoj državi u prosjeku svakog sata nestane po jedan bicikl.
Biciklizam - Foto: AP
BiciklizamFoto: AP

Prema podacima Ministarstva prošle godine u Austriji je prijavljena krađa 27.465 bicikala, a policija smatra da je broj neprijavljenih nestanaka dvotočkaša osam puta veći. Više od polovine ukradenih bicikala bilo je loše ili nimalo obezbijeđeno.

"Kradljivci na meti imaju loše obezbjeđene bicikle i često ne obraćaju pažnju na to koliko su stari ili vrijedni", objašnjava Martina Štefelbauer iz organizacije za prevenciju kriminala.

Više od polovine bicikala ukradeno je u velikim gradovima, pri čemu postoji regionalna razlika u svijesti građana da treba obezbijediti dvotočkaša.

U Beču je strah od krađe i svijest o zaštiti najviša, pa je 68 odsto bicikala obezbijeđeno kvalitetnom opremom, dok se u Sankt Peltenu i ne obezbjeđuju bicikli.

Eksperti savjetuju građanima da sačuvaju dokument o biciklu sa svim podacima – od marke, preko serijskog broja do tačne boje. Naime, kada podnose prijavu, vlasnici često ne znaju sve detalje neophodne za istragu.

Izvor: Tanjug