X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/04/2017 |  20:19 ⇒ 20:30 | Izvor: RTRS

Recept za punjenu kamilu- jedno jelo za cijelo selo

U Kini jedu pse, a u Sahari-kamile. Ginisov rekord u kategoriji "najveće jelo" vlasništvo je nomadskih Arapa - beduina i zove se "beduinska punjena kamila".
Kamila (Foto:.biologija.rs) -
Kamila (Foto:.biologija.rs)

Ako se zna da je dvogrba kamila teška od 450 do 700 kilograma, a jednogrba od 250 do 550, teško da će ovaj Ginisov rekord ikada biti "potučen". Osim ako neki gurman ne odluči da "okrene slona".

Zamislite ražanj i na njemu kamilu, u kamili jagnjad, a u njima piliće, a u pilićima ribu, pa u ribi poneko jaje… E, to je najveće jelo na svijetu.

Ovaj tradicionalni beduinski obrok se sprema za svatove i posebne zabave.

Priprema punjene kamile na ražnju je vrlo striktna i počinje njenim kuvanjem. Poslije se prethodno skuvana kamila peče, ali napunjena trupovima ovaca, koje su napunjene pilićima, koji su opet napunjeni ribom, koja je napunjena jajima…

Iako se autorsko pravo na punjenu kamilu pripisuje beduinima, čuveni češki pisac Bogumil Hrabal u svom djelu "Služio sam engleskog kralja", ovo jelo je nazvao abisinijskim (današnja Etiopija).

Hrabal je dao i recept za ovaj abisinijski specijalitet:

zaklana i očišćena kamila
nekoliko stotina jaja (tvrdo kuvanih)
dvadeset ćurana
nadjev od trideset korpi kiflica
džak peršuna
vreće začina
liker od trava koje su ljudi žvakali, pa ispljunuli 
korpa za veš puna bibera
nekoliko stotina metara mljevenog korijenja raznog porijekla
dvije antilope pečene na stotinama pakovanja butera
nekoliko desetina kilograma dodataka koji se drže u tajnosti.

Pečene antilope pune se pečenim ćuranima punjenim nadjevom u koji se ubacuju tvrdokuvana jaja; sve se to potom opet peče dok se kamila očisti od kostiju.

U završnoj fazi kamila se puni antilopama punjenim ćuranima, sa nadjevom u kome su tvrdo kuvana jaja, a za to vrijeme napravi se žar od najmanje troje kola drva: prije stavljanja na ražanj sve šupljine u kamili, antilopama i ćuranima popune se ribom.

Prijatno!...Ili ipak ne...

Izvor: Sputnjik