latinica  ћирилица
13/04/2017 |  08:29 | Autor: RTRS

Riješena dilema: Najstarije su meduze

Posljednju deceniju zoolozi vode rasprave u vezi sa time da li su sunđeri ili meduze najstarije životinje na svijetu. Primjenjujući nove metode, američki naučnici tvrde da su to ipak meduze.
 - Foto: AFP
Foto: AFP

Tim evolucionih biologa sa univerziteta Vanderbilt i Viskonsin-Medison razvio je novi pristup ad bi riješio godinama dugu raspravu.

Skoro cio vijek životinjsko stablo organizovano je na osnovu naučnih spoznaja o složenosti raznih organizama, a zbog jednostavnosti njihovog organizma vjerovalo se da su sunđeri najstarija bića.

Međutim, otkriće DNK promijenilo je shvatanja naučnika i evolucioni biolozi počeli su da primjenjuju nova saznanja sa ciljem da odrede odnose u evoluciji, iz čega je nastalo područje filogeneze.

U većini slučajeva u razjašnjavaju tih odnosa pomoglo je samo izučavanje DNK, a 2008. godine jedno od prvih filogenetskih istraživanja pokazalo je da su meduze najstarija bića životinjskog carstva.

Nove metode dovele su u najvećem broju slučajeva do nedvosmislenih zaključaka, a naučni tim se koncentrisao na slučajeve čiji su rezultati bili kontradiktorni, od kojih se sedam odnosilo na životinje, pet na biljke i šest na gljive.

Naučnici su željeli da utvrde razlog kontradikcija, pa su uporedili pojedinačne gene suparnika na životinjskom filogenetskom stablu s genima njihovih srodnika i utvrdili da su se meduze ranije izdvojile od sunđera.

Izvor: Agencije