X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
15/05/2017 |  08:35 | Izvor: RTRS

Kako spriječiti anemiju

Da biste se izborili sa anemijom, u jelovnik uvrstite raznovrsnu ishranu životinjskog i biljnog porijekla bogatu svim neophodnim sastojcima.
Hrana (Foto:Thinkstock) -
Hrana (Foto:Thinkstock)

Oko 40 odsto populacije ispoljava simptome anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Najugroženije su žene u vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnice u drugoj polovini trudnoće, omladina, školska i predškolska deca. Anemična deca su manja od svojih vršnjaka.

Malokrvne osobe prati umor, slabost, vrtoglavica, bljedilo, glavobolja, titranje pred očima. Sklone su razdražljivosti, gube apetit, opada im kosa, lome se nokti, a kod tinejdžerki dolazi i do prestanka menstrualnog krvarenja.

Da biste se izborili sa anemijom, u jelovnik uvrstite raznovrsnu ishranu životinjskog i biljnog porekla bogatu svim neophodnim sastojcima, a posebno gvožđem (kopriva, spanać). Uzimajte sredstva za podsticanje lučenja sokova za varenje i poboljšanje apetita. Hranu ukusno spremajte i dijelite u pet obroka.

Pored raznovrsne ishrane važan je i boravak na planini. Planinski vazduh i nadmorska visina utiču na relativno brzo povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, koji doprinose bržem oporavku organizma.

Izvor: Novosti