latinica  ћирилица
17/05/2017 |  09:00 ⇒ 09:02 | Autor: RTRS

Hipertenzija više ne prijeti samo starijima

U toku je mesec borbe protiv hipertenzije, a sa njom se bori svaka treća osoba u svijetu.
Mjerenje pritiska - Foto: SRNA
Mjerenje pritiskaFoto: SRNA

Posljedice visokog krvnog pritiska po zdravlje mogu da budu brojne, a nekad i fatalne.

Svake godine samo u Srbiji oko 30.000 ljudi doživi infarkt srca. Koliko je ovaj problem ozbiljan shvatili su kardiolozi Evropskog udruženja za hipertenziju, pa su ovog mjeseca pokrenuli projekat mjerenja krvnog pritiska pacijentima u 37 zemalja.

Projektu se pridružio i Kliničko-bolnički centar „Bežanijska kosa“.

Više od pet godina Branislav Tadin se bori sa hipertenzijom, a tek nedavno je osjetio posljedice visokog pritiska. Prije dva mjeseca, doživio je infarkt. „Osjetio sam trnjenje u lijevom dijelu grudnog koša, to je trajalo pola sata“, opisuje Branislav.

Uz zdrave životne navike i preventivne preglede, njegovo srce danas bolje kuca. U Internističkoj ambulanti Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“ njemu, ali i drugim pacijentima, izmjeren je pritisak.

„Ovih nekoliko dana koliko radimo projekat utvrdili smo da čak svaki treći pacijent koji dođe na pregled u ovu kuću ne zbog hipertenzije, nego zbog drugih zdravstvenih problema, ima i povišen krvni pritisak za koji nije ni znao“, upozorava dr Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa“.

Oni kojima je izmjeren visok krvni pritisak ne odriču se ni duvana ni brze hrane. Prema riječima Ivane Balan, medicinske sestre KBC „Bežanijska kosa“ takvi pacijenti se malo kreću, uglavnom mnogo rade i nemaju mnogo vremena za fizičku aktivnost.

Nakon preventivnih pregleda u maju, lekari ove ustanove u junu organizuju edukativne radionice za pacijente. Gotovo sva svjetska istraživnja pokazuju da tako može da se smanji broj oboljelih od hipertenzije.

„Naši planovi se sastoje u uvođenju novih metodologija, pre svega, iz oblasti onkologije, kardiologije, karcinoma dojke i, naravno, edukacije lekara i sestara“, najavila je dr Zdravković.

Hipertenzija više ne prijeti samo starijoj populaciji. Granica se sa 60 godina spustila na 35, a ima i mlađih.

Zato, glavobolju, malaksalost, zujanje u ušima – ne zanemarujte.

Izvor: RTS