latinica  ћирилица
25/05/2017 |  11:57 ⇒ 12:20 | Autor: RTRS

Zakoni o akcizama i bankarstvu - važni elementi Reformske agende

Zakoni o akcizama i bankarstvu su važni elementi Reformske agende i uslovi neophodni za aranžman s MMF-om, kao i za finansiranje velikih infrastrukturnih projekata širom BiH od EBRD-a i drugih finansijskih institucija, rečeno je u Delegaciji EU u BiH.
Delegacija EU u BiH - Foto: RTRS
Delegacija EU u BiHFoto: RTRS

"Što je još važnije za narod u BiH, povećanje akciza je potrebno da bi se smanjilo vrijeme transporta, te omogućilo proizvođačima iz BiH da svoje proizvode pravovremeno plasiraju na međunarodna tržišta", ističu u Delegaciji EU.

Na taj način, kažu u Delegaciji EU kreiraće se više radnih mjesta kroz izgradnju auto-puteva, poboljšati usluge i privući prijeko potrebne investicije.

Politički lideri, koji su postavili ambiciozne rokove za članstvo u EU, treba da preuzmu odgovornost kako bi osigurali da se ove mjere sprovedu, poručuju iz Delegacije EU.

Generalni direktor u Evropskoj komisiji zadužen za susjedne zemlje i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson rekao je nedavno, prilikom posjete BiH, da je usvajanje seta zakona o akcizama ključno za obezbjeđivanje ulaganja u infrastrukturu koja je važan dio Reformske agende.

On je dodao da BiH do sada nije bila u mogućnosti da ostvari bilo kakav napredak kada je riječ o ovom pitanju, a zbog nemogućnosti da riješi to pitanje po strani su ostale dalje aktivnosti na realizaciji Reformske agende.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je juče u Sarajevu da nije optimista da će u Parlamentarnoj skupštini BiH biti usvojen set zakona o akcizama i naglasila da je potrebno imati većinu u parlamentu BiH da bi tamo ponovo bio upućen set zakona o akcizama.

Prema njenim riječima, ako se i pristupi određenom inoviranju teksta zakona postoje ograničenja.

"Ne možete da osvježavate taj tekst kako vam to politički padne napamet zato što su neke stvari definisane sa MMF-om. Tačno se zna šta tu može da se radi", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su na početku tog procesa u okviru iste političke partije koja je činila većinu na nivou BiH neki rekli da to mogu da prihvate ukoliko se nađe rješenje za "plavi dizel", iako to rješenje nije moguće naći na način kako su to oni predlagali, niti to MMF prihvata na takav način.

"Onda iz te iste političke partije kažu da neće glasati za set zakona o akcizama i ako u njih budu ugrađena rješenja o 'plavom dizelu'. To je politička igra i nema veze sa zakonom, niti sa onim čemu zakon treba da doprinese", smatra Cvijanovićeva.

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić rekao je da treba objasniti javnosti o čemu se radi kad je riječ o setu zakona o akcizama.

"Mislimo da je sve skupa otišlo u krivu stranu. Neko je instalirao da ćemo mi iz dodatnih akciza kripiti budžetske rupe što je nemoguće činiti iz toga, a ni dosada to nije bilo moguće", naglasio je Novalić.

Izvor: Srna