X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
08/06/2017 |  19:27 ⇒ 19:47 | Izvor: RTRS

Sarajevo: Prijem povodom Dana Rusije

Rusija je na Balkanu jedan od ključnih faktora stabilnosti i međunarodnih garanata mirovnog sporazuma za BiH, poručio je večeras u Sarajevu ruski ambasador u BiH Petar Ivancov na prijemu povodom Dana Rusije.
Sarajevo - Ivancov - Dan Rusije - prijem - Foto: SRNA
Sarajevo - Ivancov - Dan Rusije - prijemFoto: SRNA

Ivancov je, na svečanosti u Ambasadi Rusije u Sarajevu, rekao da Moskva teži da doprinosi uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u BiH i promovisanju procesa stabilizacije isključivo u skladu sa garantovanom ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Poručio je da je Rusija zainteresovana za mirnu i uspješnu BiH i razvoj uzajamno korisnih odnosa, istakavši da je Ruska Federacija jedan od vodećih političkih i ekonomskih partnera BiH.

Podsjetio je da je Rusija svoj prijateljski odnos prema BiH pokazala time što je izašla u susret po pitanju isplate klirinškog duga bivšeg SSSR-a, da su kompanije "Zarubežnjeft" i "Gaspromnjeft" snažno prisutne na tržištu BiH, dok je ruska Sberbanka važan dio finansijskog sistema. Najavio je da postoje velike perspektive u saradanji u oblasti poljoprivrede, turizma, infastrukture, energetike i obrazovanja.

Potpredsjednik Vlade Srpske Srebrenka Golić rekla je na prijemu, kojem uz brojne zvanice prisustvuju potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, da je veoma zadovoljna razvojem odnosa Ruske Federacije i Srpske što je potvrđeno nedavnim učešćem predsjednika Milorada Dodika na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dan Rusije - 12. jun, jedan je od najvažnijih državnih praznika u toj zemlji. Tog dana 1990. godine održan je prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike na kojem je bila donesena deklaracija o državnom suverenitetu Rusije. Godinu dana kasnije, 12. juna održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsjednika izabran Boris Јeljcin. On je 1992. godine ovaj datum proglasio praznikom i neradnim danom.

Zvanični naziv - Dan Rusije, praznik je dobio 2002. i slavi se u cijeloj zemlji.

Izvor: SRNA