latinica  ћирилица
10/06/2017 |  13:20 | Autor: RTRS

Mađari godišnje troše oko 85 milona evra na sladoled

Mađari godišnje troše više od 26 milijardi forinti (84,5 miliona evra) na sladoled, pokazuju podaci kompanije Nilsen za istraživanje tržišta, prenosi ekonomski dnevnik Vilagazdašag.
Sladoled (Foto: Thinkstock) -
Sladoled (Foto: Thinkstock)

Shodno rezultatima istraživanja, sladoled se našao u 20 top proizvoda u Mađarskoj među 90 ispitanih kategorija prehrambenih proizvoda.

Uprkos padu potrošnje ove ledene poslastice u dosadašnjem toku 2017. godine za pet procenata na godišnjem nivou zbog hladnog proljeća, mađarsko tržište sladoleda i dalje je snažno, navodi se u izvještaju i dodaje da će razvoj situacije sa prometom sladoleda tokom ostatka godine očigledno zavisiti od toga koliko će toplo biti ovo ljeto.

Najpopularniji ukusi sladoleda kod Mađara i dalje su vanila i čokolada, a na trećem mjestu je kombinacija vanila-čokolada i jagoda.

Prema Nilsenovom istraživanju, najpopularniji su u Mađarskoj sladoledi u kutijama (porodično pakovanje) različitih veličina, koji u ukupnom prometu učestvuju sa udjelom od 56 odsto.

U međuvremenu, porastao je i promet sladoleda na štapiću i u kornetima za jedan odsto od prošle godine. U izvještaju se precizira, da posljednja kategorija ne uključuje kugle sladoleda u kornetu kupljene u poslastičarnicama, koje Nilsen klasifikuje u zasebnu kategoriji zajedno sa sladoled tortama.

Izvor: Tanjug