latinica  ћирилица
26/06/2017 |  12:30 ⇒ 13:27 | Autor: RTRS

Mektić: Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti važan za dobijanje sertifikata

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić izjavio je da je Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti donesen na osnovu člana 15 Zakona o zaštiti tajnih podataka da bi domaće kompanije mogle da dobiju sertifikate za učestvovanje u povjerljivim projektima, a ne samo da te poslove dobijaju kompanije iz inostranstva.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Mektić je objasnio da kompanije ne mogu da se jave na tender bez sertifikata koji im omogućava da su akreditovane sa stanovišta industrijske bezbjednosti.

"Nijedna kompanija iz BiH ne može se javiti na tender koji planiramo da raspišemo u vezi sa elektronskom razmjenom kriptovanih podataka, vrijednosti 1,5 miliona evra jer nemaju taj sertifikat", naveo je Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da su tražili mišljenje Republike Srpske, odnosno Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, ali da nije bilo konkretnih primjedbi osim da se nadležnost vrati entitetima.

"Nemam ništa protiv, vi ste tu nadležnost prenosili kada ste vršili izmjene Zakona o zaštiti podataka", rekao je Mektić i dodao da su primjedbe Ministarstva unutrašnjih poslova ugrađene, osim da se pravilnik povuče i o tome ne raspravlja na Savjetu ministara BiH.

On je upitao da li je suština ove priče da se privreda i građani drže na pragu standarda, ljudskih prava i nedozvoliti da se pokuša nešto uraditi kroz projekte i na taj način manipulisati sa narodom.

Mektić tvrdi da nema nikakvih novih nameta privredi, jer je riječ o dobrovoljnom principu ko želi da radi te poslove i dobije sertifikat.

Postoje bezbjednosne prijetnje

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ocijenio je da u BiH postoje stalne prijetnje koje ugrožavaju bezbjednosnu situaciju jer ima određen broj osoba koje su radikalizovane i prihvataju nasilni ekstremizam kao način rješavanja problema.

On je rekao da je bezbjednosna situacija globalno ugrožena bezbjednosnim prijetnjama, prije svega terorizmom, te da se o ovom problemu u BiH mora govoriti javno i otvoreno, a ništa ne kriti, budući da postoje radikalizovane osobe.

"Samo ako budemo bili iskreni i priznali svu težinu problema, možemo se boriti protiv tog izazova", rekao je Mektić.

On je naveo da je BiH napravila novu strategiju koja se, prije svega, fokusira na represivne mjere, odnosno nultu toleranciju prema osobama koje su počinile krivično djelo ekstremizma i terorističke prijetnje.

Govoreći o sistemu za provjeru sumnjivih lica, kao donaciji SAD, Mektić je istakao da je uslov da taj sistem bude kompatibilan sa postojećim sistemima.

"Vrijednost projekta je sedam miliona dolara i pojačava cjelokupan elektronski sistem u vezi sa povećanjem bezbjednosti na granicama, kontrole putnika. Vlada SAD je poslala memorandum vlastima BiH da se izjasnimo o prihvatljivosti tog projekta", kaže Mektić.

On se nada da će Predsjedništvo BiH na narednoj sjednici razmatrati ovaj memorandum.

Tadićevo pismo poslato da se još više poremete odnosi u SDS-u

Mektić smatra da pismo člana SDS-a i zamjenika presjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjena Tadića nije korektno, te da je poslato da uzburka situaciju u SDS-u i da se još više poremete odnosi.

Mektić tvrdi da ima određenih problema u stranci i da su mu pojedini navodi iz pisma prihvatljivi sa stanovišta da SDS mora ofanzivnije da odredi svoju politiku.

On smatra da Tadićevo pismo nije korektno jer nije poznato kome je upućeno, te da ga je trebao uputiti organu stranke da ga razmatra ukoliko je želio nešto da promijeni i ukaže na anomalije u stranci.

Mektić je rekao na konferenciji za novinare u Banjaluci da još nije konstituisan Glavni odbor stranke, jer predsjednik ima pravo da 19 ljudi kooptira u taj odbor da bi on bio konstituisan.

Tadić je uputio otvoreno pismo novoizabranim članovima Glavnog odbora stranke u kojem je predložio niz hitnih aktivnosti koje bi, ako se bez odlaganja učine, možda mogle da zaustave stranačku devastaciju i pomoći joj da se oporavi.

Izvor: Srna