X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
04/07/2017 |  14:45 | Izvor: RTRS

Ko najviše konzumira alkohol?

Rezultati istraživanja neprofitne organizacije United European Gastroengerology pokazali su da Evropljani konzumiraju najviše alkohola i tako povećavaju šansu za rak.
Alkohol - Foto: RTRS
AlkoholFoto: RTRS

Izveštaj pokazuje da stanovnici Evropske unije piju dva alkoholna pića dnevno, i tako povećvaju šansu da razviju kolorektalni kancer i druge probleme za 21 odsto!

Konzumacija alkohola u Evropi je najveća u svijetu, a čak 20 odsto Evropljana starijih od 15 godina teško se opija minimum jednom nedjeljno.

Iz organizacije upozoravaju da Evropljani, nažalost, nisu dovoljno svesni veze između alkohola i raka, a za to je najviše zaslužna neinformisanost.

"Јedan od najvećih izazova u Evropi je visoka konzumacija alkohola, a to je nažalost ukorenjeno u društvu i kulturi evropskih naroda", kaže profesor Markus Pek.

Inače, 2014. godine Svjetska zdravstvena organizacija je pronašla da je jedna od 20 smrti uzrokovana posledicama alkohola, a predviđanja su da će broj oboljelih od raka da poraste sa 14 miliona oboljelih na 22 miliona do 2030. godine.

Izvor: B92